2025-01-29
#小秘书 对 #港式点心 情有独钟😉 所以讲到「饮茶」,我一定随传随到🐾 趁住🐉龙年最后一个周末,跟埋几个朋友仔嚟到位于 #观塘 嘅 #中菜馆 「张公子」 叹吓 #点心,好好享受呢个年廿六🥳餐厅嘅门关,攞咗个巨型「聚宝盆」做接待,虽然楼底比较矮,不过整体都装饰得几骨子😉 我哋叫咗9个点心再加个煎米粉,整体食物味道都唔错,尤其系佢哋个 #张公子招牌肠,嫩滑嘅肠粉皮,里面包住脆脆嘅网线、冬菇、西芹之类嘅配料,口感非常丰富🤤 另外佢哋个 #咖喱蒸土鱿 亦相当出色🤩 每件土鱿都非常好肉地,咖喱酱汁挂上每件土鱿同面筋上面,加埋淡淡嘅咖喱香,实在令我呢个「鱿鱼控」喜出望外🤤 不过我就对佢哋个 #豉椒鱼腩煎米粉 有啲失望,调味唔太突出,而且舖喺米粉上嘅酱汁比较油腻😅 加上我食正鱼骨嘅位置,味道特别腥😅 而我最抗拒系佢哋用嚟冲茶☕️嘅水长期都系得八十度左右,令本来至爱饮普洱茶嘅我,都无晒茶瘾🤪📍 张公子 (观塘) 骏业街58号3楼
📍 张公子 (观塘) 骏业街58号3楼