2024-09-27
餐厅:寿喜・关西 (铜锣湾)地址:铜锣湾耀华街16号地舖铜锣湾耀华街呢条美食街最近开咗一间全新嘅日式寿喜烧餐厅——寿喜・关西🇯🇵 ,依家只需要赞好或者Follow佢哋嘅IG/FB专页再影张相出story/post👍,就即送你330ml生啤一杯(白/黑)或者40g和牛赤身一份‼️平日午市过嚟全餐厅都坐满客人,就算去到一点几两点餐厅都依然需要排队入座,想过嚟食嘢就真喺要趁早🤓。佢哋推出全日Menu,主打日本十胜产A4+和牛嘅关西风寿喜烧🐮,最平只需要$168就食到120g A4+和牛赤身切片,而最高级份量最多嘅180g A4+和牛肉眼切片都喺$288,仲要唔使加一,难怪吸引咁多人过嚟帮衬😎✝️十胜产A4+和牛切片(肉眼) 120g $238今次拣咗呢个极上肉眼寿喜烧套餐,除咗有和牛肉眼之外,仲有两份前菜、野菜盛合、日本兰王蛋🥚、日本米饭或讃岐乌冬,同埋甜品——黄豆蕨饼同抹茶蕨饼。份量嚟讲我觉得一个人就啱啱好,唔够嘅咪加大肉嘅份量或者追加其他嘢食啰😗。佢哋嘅十胜和牛由北海道直送🛫,牛只以鲜美牧草同荞麦为主食,肉味自带浓郁香甜味道,我所拣嘅肉眼属于牛肋骨上面嘅肉,见到牛肉蕴含住丰富嘅脂肪同霜降级嘅
地址:铜锣湾耀华街16号地舖
平日午市过嚟全餐厅都坐满客人,就算去到一点几两点餐厅都依然需要排队入座,想过嚟食嘢就真喺要趁早🤓。 佢哋推出全日Menu,主打日本十胜产A4+和牛嘅关西风寿喜烧🐮,最平只需要$168就食到120g A4+和牛赤身切片,而最高级份量最多嘅180g A4+和牛肉眼切片都喺$288,仲要唔使加一,难怪吸引咁多人过嚟帮衬😎
✝️十胜产A4+和牛切片(肉眼) 120g $238
今次拣咗呢个极上肉眼寿喜烧套餐,除咗有和牛肉眼之外,仲有两份前菜、野菜盛合、 日本兰王蛋🥚、日本米饭或讃岐乌冬, 同埋 甜品——黄豆蕨饼同抹茶蕨饼。份量嚟讲我觉得一个人就啱啱好,唔够嘅咪加大肉嘅份量或者追加其他嘢食啰😗。佢哋嘅十胜和牛由北海道直送🛫,牛只以鲜美牧草同荞麦为主食,肉味自带浓郁香甜味道,我所拣嘅肉眼属于牛肋骨上面嘅肉,见到牛肉蕴含住丰富嘅脂肪同霜降级嘅油花,色泽的确几靓仔吸引😍。 先开中低火烧溶牛脂,倒入自家制寿喜烧汁再放入和牛烧几秒, 蘸埋蛋香味浓嘅蛋液确实一流🤤,不过自己烧就要小心啲,因为寿喜烧汁烧得太耐会㶶,咁嘅话会影响和牛嘅口感同味道,所以真喺要注意烧嘅时间同火候😉。 食完 火锅加入自家制昆布汤煮埋野菜同乌冬, 可以按自己钟意嘅汤底浓度调配寿喜烧汁同昆布汤嘅比例, 炮制属于你钟意嘅口味❤️, 最后我仲叫多咗杯巨峰提子汁($28)解吓渴💦