2023-05-27 18 浏览
今晚同朋友庆祝, 揾到间身日本料理, 座位宽敞, 环境清静, 品尝美食既好地方. 一边欣赏厨师发办既表演, 一边可以同料理师傅吹吹水, 开心既一晚! 亦有大量日本清酒可以选择, 不太熟识日本清酒既, 师傅亦逐一详细介绍.水云醋物, 子持鱿鱼(有春既鱿鱼), 青柠啫喱水云醋物常常出现于日本料理既前菜中, 呢度既酸味浓度比较低, 觉得比较啱我胃口. 子持鱿鱼比较少见, 咬落去有粒粒口感, 爽爽爆爆感. 青柠啫喱口道好清新, 甜甜加微酸, 好开胃!糖蕃茄沙律沙律菜好新鲜, 爽口, 日本蕃茄非常清甜, 同样系前菜佳品!北海道厚岸牡蛎北海道既牡蛎一直都系牡蛎中极品之选! 其中厚岸都系一个出产优质牡蛎既产地, 带海水味, 味鲜肉厚, 里面非常creamy! 食多几只都无问题!赤贝, 石垣鲷, 配酸汁赤贝爽口, 脆卜卜, 新鲜度十足! 石垣鲷肉质柔软, 配酸汁好夹, 鱼味即时提升!沙甸鱼, 油甘鱼腩配柚子胡椒油甘鱼腩超厚切, 超新鲜, 同柚子胡椒真系绝配!沙甸鱼卷好特别, 比较少品尝, 意外地好味, 又无腥味, 中间夹左腌萝卜 令口感更好.酒煮螺师傅已取出螺肉, 令食客方便食用, 爽口中带微烟韧,

水云醋物, 子持鱿鱼(有春既鱿鱼), 青柠啫喱

糖蕃茄沙律
北海道厚岸牡蛎
赤贝, 石垣鲷, 配酸汁
沙甸鱼, 油甘鱼腩配柚子胡椒
油甘鱼腩超厚切, 超新鲜, 同柚子胡椒真系绝配!
酒煮螺
师傅已取出螺肉, 令食客方便食用, 爽口中带微烟韧, 清酒味好浓, 螺肉完全吸收左清酒既精华, 唔错!
右口鱼边寿司
亦称鲛鲽鱼, 通常系冻水域捕获到3kg咁大条鱼, 有呢个重量既鱼先有咁好质素, 充满油份! 入口即溶, 成个口腔都系油, 但唔会腻, 反而系满满油香!
地金目鲷寿司
地金目鲷系由渔夫一条一条钓上黎, 而且系超高品质既金目鲷, 所以绝对系品质既保证! 肉质鲜香弹牙, 质素高出几班!
吞拿鱼脑天寿司
吞拿鱼脑天系吞拿鱼既稀有部位, 位置系头顶, 一条吞拿鱼只得两片, 口感软滑,
筋少而脂肪多, 鱼味极浓! 入口即溶! 用黎做寿司真系最合适.
蒸蛋, 蟹肉, 菇
蛋味香浓, 而且超级嫩滑, 放入口会自动流入喉咙, 再加埋新鲜蟹肉, 海鲜味更上一层楼.
烟熏银雪鱼寿司
肉质绵绵, 浓郁烟熏味, 用银雪鱼做寿司, 同样出色!
吞拿鱼酱油渍寿司
利用酱油渍腌制完成既赤身吞拿鱼, 味道更浓郁, 因为酱油渍后, 酱油会渗入鱼肉里面, 食既时候不需添加任何调味, 已经十分足够!
蟹肉海胆三文鱼籽饭
呢个蟹肉海胆三文鱼籽饭真系绝顶好味, 首先系超新鲜香甜北海道海胆, 加上好邪恶既蟹肉蟹膏, 味道已经飞左上天, 再加上好鲜甜既三文鱼籽, 带微咸, 全部混合一齐食, 顶班之作!
烧大沟贝
肉质超爽脆, 比马刀贝, 海螺更脆更鲜甜! 烧熟后加上炸过既蒜片, 更添香味!
烧鲷鱼白子
超级软绵绵, 里面非常creamy, 配上秘制汁, 口感好特别, 令人食唔停!
浓鱼汤配乌冬
超浓既鱼汤, 好似鱼汁咁, 味道超鲜甜浓郁, 配上爽口乌冬, 几饱都可以食到一碗!
最后仲有红豆杏仁豆腐奶冻, 滑嘟嘟, 北海道蜜瓜超级香超级甜, 人间极品! 再加绿茶雪糕做一个完美既终结!
2023-05-18
用餐时段