🍶𝗦𝗔𝗞𝗘 𝗜𝗦 𝗧𝗛𝗘 𝗟𝗜𝗤𝗨𝗜𝗗 𝗩𝗘𝗥𝗦𝗜𝗢𝗡 𝗢𝗙 𝗣𝗛𝗢𝗧𝗢𝗦𝗛𝗢𝗣 近日去咗呢间新开日式串烧店,串烧都几多元化:除咗普通牛、猪、鸡款式之外,连比较刁钻嘅部位「提灯」都有,仲有劲款清酒🍶选择,好适合同朋友一齐聚会,L͟e͟t͟'͟s͟ ͟g͟o͟!前菜🍅梅子蕃茄 $28呢个前菜超级开胃,水润嘅蕃茄经过大量砂糖腌制,加上梅子嘅酸甜味,食落去蕃茄多汁酸甜味并重!🍳蒲烧鳗鱼玉子烧 $58玉子烧蛋香味浓,质感湿润松软,玉子不会过熟,入面有包含浓味的鳗鱼肉片,应该大部份朋友都会喜欢呢个玉子烧!🔥🥢串烧款式都好多,餐厅主要用备长炭烧烤,所以每款都有炭烧香气,锁住肉汁,并不会烧太干,食材质素全部都不错,只使用简单嘅盐同胡椒甜味已经足够,呢度不时都会有特别串烧:🏮限量 🐥🥚提灯 $78「提灯是鸡的卵巢和未孵化的蛋,连在一条竹签上,看起来就像是一盏提著的灯笼。」超级特别,唔系间间串烧店有!卵巢有一浸好淡嘅鸡肉味,比我想像中淡味,质地就似食紧白子,而未孵化嘅蛋入面充满蛋汁,食落口非常新奇,如果够胆嘅朋友可以一试!另外我都喜欢:🐃牛舌芯串 $78呢只牛舌厚薄啱啱好,可以均匀地受热,食落肉质细致,口感都算爽脆!🐓

前菜
🍅梅子蕃茄 $28

🍳蒲烧鳗鱼玉子烧 $58

🏮限量 🐥🥚提灯 $78

超级特别,唔系间间串烧店有!

另外我都喜欢:

🐃牛舌芯串 $78

🐓鸡皮$28
鸡皮反而就好似炸过咁劲香口,味道比较浓郁,好似食薯片咁,属于邪恶之选!

🫙盐烧手羽 $28
使用特别串法,令到串烧受热更加均匀,亦都令到客人更容易食,外皮好香脆,味道唔会太咸!

🧡🐓自家制月见鸡肉棒 $48
鸡肉棒入面有些鸡软骨,入口会咬到鸡软骨碎碎,所以增加咗鸡棒口感,月见蛋蛋味香浓,可以令呢个鸡肉棒更加好食!

海鲜类 🐟
超厚白鳝 $78
白鳝厚切,边位充满炭火香,但内层仲保持白鳝嫩滑多汁,鱼油甘香!

蔬菜类🌽 竟然好惊喜 σ`∀´)σ

💛粟米 $28❤️车厘茄 $28💚翠玉瓜 $28
全部都新鲜,虽然使用简单调味,但入面好juicy,特别系翠玉瓜,入口爽脆多汁,并唔会烧到干争争!

🐷特色生菜卷🥗
豚肉生菜卷 $68
出面咸香嘅豚肉包裹住青葱嘅生菜,竟然出奇地match,入面嘅生菜亦可以中和烧豚肉嘅咸味,都唔错!

‼️重点❗️
🍶接近100款,怕睇到眼花撩乱?唔紧要,呢度嘅店长都好好人,会过嚟介绍清酒,最好系可以就咁饮一杯,唔使买晒成支,清酒配美食劲滋味!

🍶大雪溪 阿尔卑斯吟酿

采用长野县特有阿尔卑斯酵母,入口都清爽顺滑,对于清酒新手(即系我),都容易入喉,散发淡淡「旨味」,不知不觉就饮完一杯!
  • 牛舌芯串
  • 提灯