2022-10-03
🎌 呢间omakase新餐厅采用和式设计,灯光柔和,最欣赏系佢放喺枱上面嘅所有餐具由枱垫、杯、豉油碟、筷子架等等都系同一个色调,同木系风格好配合,而且都系用同一色调作为主题,感觉统一和谐之前食omakase多数都系鱼刺身为主,见有间新店有几个主题嘅omakase,吸引咗我嚟分别有鸡$688 | 黑豚$788 | 和牛$988 | 海鲜$1088 | 鱼$1188 | 蟹$1388🦀🦀今次先品尝少见啲嘅「蟹」omakase🦀🦀- 先付 -🦀毛蟹柚子醋用柚子醋制成柚子酸啫喱,蟹肉已经剶好,可以即食,非常方便蟹肉鲜甜,柚子啫喱微酸好夹蟹肉,清新口感- 前菜 -🦐富山湾白虾 配北海道盐水海胆用咗明太子、鱼子调味,白虾刺身胶质丰富,成口浆住🤣- 吸物 -🥣烤昆布清汤昆布熬出清汤,用蟹肉蟹壳再煲,让其充满蟹味,再加入松叶蟹肉作配料,清淡鲜味- 刺身 -🥢带子、石垣贝、秋刀鱼、深海池鱼、牡丹虾爱上秋刀鱼鱼油味,好丰富嘅油脂口感最正当然系佢嘅喷烟效果啦,大家一定要攞起手机即刻影相拍片啊📸- 唐扬炸物 -🦀酿上海蟹盖用牛油炒香甘笋、菇、洋葱,再加松叶蟹大闸蟹蟹肉蟹膏酿入蟹盖中,加上面包糠炸成金黄色,表面
分别有
🦀🦀今次先品尝少见啲嘅「蟹」omakase🦀🦀
- 先付 -
🦀毛蟹柚子醋
用柚子醋制成柚子酸啫喱,蟹肉已经剶好,可以即食,非常方便
蟹肉鲜甜,柚子啫喱微酸好夹蟹肉,清新口感
- 前菜 -
🦐富山湾白虾 配北海道盐水海胆
用咗明太子、鱼子调味,白虾刺身胶质丰富,成口浆住🤣
- 吸物 -
🥣烤昆布清汤
- 刺身 -
🥢带子、石垣贝、秋刀鱼、深海池鱼、牡丹虾
爱上秋刀鱼鱼油味,好丰富嘅油脂口感
- 唐扬炸物 -
🦀酿上海蟹盖
用牛油炒香甘笋、菇、洋葱,再加松叶蟹大闸蟹蟹肉蟹膏酿入蟹盖中,加上面包糠炸成金黄色,表面再加松叶蟹玻璃芡汁
手工菜之一,亦系我食过最好食嘅酿蟹盖!饀料有牛油香又好食🉐
- 箸休 -
🍋柠檬柚子雪芭
清一清口腔之用
- 烧物 -
🦀鳕场蟹脚
先用一个大盅,用烧过嘅禾秆草作烟熏之用,放入鳕场蟹烟熏,再加烧过嘅海胆,放埋鲟鱼子酱,超级矜贵又精致嘅item😍😍😍
海胆超多,同埋鳕场蟹脚一齐食口感超正,幸福的感觉🥰🉐
- 食事 -
🥢特浓蟹粉乌冬
用松叶蟹制成芡汁作为乌冬汤底,加埋大闸蟹蟹膏简直系人间美食,仲可以加大利醋㖭🉐
- 甘味 -
🍴无花果拿破仑
本身自己都钟意食无花果,呢件拿破仑的骰精致,上面有新鲜无花果酱、第二层有椰子雪糕
口感一流,椰子雪糕好香,整体唔会过份甜,啱啱好🉐
🕙食咗接近2小时
💰$1388「蟹」omakase