2022-09-18 214 浏览
最近钟情于食西班牙菜,这次来到兰桂坊附近的Quiero Mas。食西班牙菜最重要就系试试各种Tapas,可惜Quiero Mas menu中tapas的选择唔算特别多(有啲西班牙餐厅啲tapas真系多到眼花缭乱㗎),所以最后选择了Tasting Menu.头盘少不了有iberico ham另外带子刺身配牛油果mousse有几分清新嘅感觉,几唔错😬😬Bikini作为西班牙菜中的经典tapas,Quiero Mas做得都几出色:香脆嘅三文治夹著咸香的芝士,仲有啲邪恶拉丝🤣食完有想encore嘅念头😈Suckling Pig系佢哋嘅signature,对得住呢个名衔。乳猪皮烧得十分香脆,入口就系清脆嘅「咯咯」声,猪肉唔会过肥,有油脂香之余又食到软嫩嘅肉质😋相比之下,下一道西班牙蒜虾略显失色。佢并非好似传统嘅西班牙菜方式咁用个碗仔装住,上碟时蒜头已经铺好喺虾嘅表面,其实食蒜虾无非系为咗𠮶兜吸晒蒜同虾味嘅油去点面包,可惜呢度冇咗🤥到Main,其实都系得三成左右饱。第一道Main系red snapper红鲷鱼,鱼肉冇过老,保持到嫩滑,印象中配番茄好似唔系好夹 lol🤭第二道Main系 Seafoo

头盘少不了有iberico ham

Suckling  Pig

到Main,其实都系得三成左右饱。

第二道Main系 Seafood Paella,呢个都冇特别惊艳。反而嫌煮炖饭嘅汤底唔够浓,冇乜海鲜味🤭

最后甜品有Basque Cheese Cake,偏流心嘅质地,我麻麻地,我钟意实心啲嘅质地😂

不过呢度环境系唔错嘅,去过好多西班牙餐厅都系坐得好迫,但呢度好阔落,大玻璃望半山景都好开扬,夜晚dating嘅话气氛几好,同埋佢哋server啲态度都好好嘅。

整体而言,菜式嘅表现又未去到好正宗传统西班牙菜嘅味道,portion偏少,定价略显进取,我觉得似系一间食环境多过食食物嘅餐厅🤣
Suckling  Pig
  • Suckling Pig