今日同相识多年,加拿大返港嘅朋友聚会,就带竹星妹朋友到最地道嘅油麻地食个煲仔饭。 起初谂住食四季煲仔饭, 但系排队嘅人实在太多, 目测估计起码要等一个钟, 基于咁既原因, 我哋就去咗隔离嘅《兴记菜馆》。 呢间大排档舖面较大, 虽然都有人龙, 单排两三个字就已经有位。呢度嘅煲仔饭价钱相当之抵食, 三四十蚊已经有一个,论价钱简直冇得输。叫咗个【排骨腊肠煲仔饭】, 煲仔饭即叫即煮, 等嘅时间大概十分钟, 边食边等其实时间好快过。 上台之后就淋上煲仔饭豉油, 再焗一焗,食得! 可能价钱平, 排骨方面净系得几旧, 只系盖过饭面三分一位置, 不过价钱咁平,算! 排骨算多肉, 但系就比较鞋口, 至于腊肠, 就认真细条, 得两条脆皮肠咁长, 好可怜。 至于煲仔饭嘅重点: 饭焦, 就简直唔得啦。 饭焦真系焦黑色, 真系食多啖都怕生cancer, 所以我哋都唯有放弃。唔怪之得隔离间四季咁多人排队, 呢间兴记应该系执死鸡, 捉紧著食客唔想排队嘅心态。要好好记住,排队唔一定好食,但唔使排就要考虑吓。
要好好记住,排队唔一定好食,但唔使排就要考虑吓。