2017-07-14 1176 浏览
星期四晚同朋友食饭,佢地系日韩美英几间唔同餐厅入面拣咗呢个食「英国菜」的The fat pig。第一次听个名时以为系The salted pig嘅分店,但食完之后真心觉得后者好好多。首先佢个food menu系就咁印系餐枱纸而唔系一个餐牌嚟的,感觉有d似茶餐厅(其实茶餐厅都会有一份份嘅餐牌)。Drink menu先系一份可以揸住系手睇嘅餐牌。虽然可能悭咗几份food menu餐牌系可以环保啲,但对于一间唔系走平价路线嘅餐厅嚟讲咁样都几影响喺到用餐嘅人嘅experience。跟住睇有咩食嘅时候又有少少shocked,可是因为一心系谂住食「英国菜」,所以见到有中式炒粉面饭嘅时候真系打咗个突。咁我地都系嗌返啲西式啲嘅菜式嘅:洋葱圈、手撕猪肉迷你汉堡套餐、烟肉班尼迪蛋同焗圆蹄芝士通粉,谂住贪得意叫一个叉烧包试吓,点知个waitress听到我地只系叫一个叉烧包即系黑面同反问我地:「Only one?」但其实我地得三个人,咁本身叫嘅嘢都唔系特别少,点解净系叫一个叉烧包都要咁样受气?无奈之后唯有叫咗两个叉烧包,结果食哂两个叉烧包之后饱得滞搞到食唔落其中一个迷你汉堡啰。咁讲返啲食物,其实都不过不失嘅。

咁讲返啲食物,其实都不过不失嘅。

洋葱圈

洋葱圈层粉浆有啲太厚,但尚可接受。

迷你手撕猪肉汉堡餐

迷你汉堡一般,啲猪肉唔系特别话好鲜味,同埋都干到树皮咁。

烟肉班尼迪蛋

烟肉班尼迪蛋个荷兰酱同水波蛋做得不错。

焗圆蹄芝士通粉

全晚最好吃是这个,焗圆蹄芝士通粉。面有层脆脆好香口,而且芝士味够浓,但完全找不到圆蹄在哪?

The  fat  pig  bacon  red  ale

另外点了一樽the fat pig bacon red ale,麦味稍重,口感ok,没甚么特别。

叉烧包

至于个叉烧包...真心建议大家留返去饮茶先嗌。当然如果你好钟意佢个造型就另当别论,可以当畀十蚊买只可以睇一晚猪公仔嘅。

同埋唔知个外籍waitress(听口音似系菲律宾/印尼𠮶边𠮶d)咩事啦,明明我地劲好笑容又有礼貌,佢都黑咗我地面成晚,服务态度极极极差,食到成肚气,仲要畀service charge,真系几嬲。

埋单每人约hkd177,咁一般嘅食物同环境,同埋极恶劣嘅服务,相信同样嘅价钱喺铜锣湾会有好多其他更好嘅选择。

2017-07-13
烟肉班尼迪蛋