2022-05-25 930 浏览
.📍台风📍#馒头去荃湾 #馒头食日本菜呢间拉面店舖仔细细,但人气颇高,每次小编经过嘅时候都见到劲多人排队,某日平日晏昼见人流冇咁多,一于走去试下。------------------------------1️⃣ 沾面 ($83)其实小编原本唔系想食呢个,但我见店家讲话自己嘅沾面质系每日限量30份,心谂咁把炮就比我见识下佢有几好食。Em...🥴老实讲有啲失望,首先佢哋嘅汤底鲣鱼味同豚骨香🐷系几出嘅,唔会过咸过油,但就唔会话饮到好多层次;呢度嘅面虽然冇话食得出好香嘅麦味,但面条温度符合沾面𠮶种冷面嘅效果,保留到弹牙有咬劲嘅面质🙈,加上面条挂汤能力同汤底浓稠度嘅平衡都做得唔错,每一啖都唔会好淡味。好可惜佢哋嘅汤唔够热,胶碗嘅保温能力亦一般,加上啲面本身又系冻嘅,以至于食到后面感觉似食紧冷面🥶,呢一点真系扣好多分。配料就有叉烧、荀、京葱、半只溏心蛋同紫菜。虽然系瘦叉烧,肉质自然唔系柔软入口即溶𠮶款,但由于系低温慢煮嘅关系,所以食落都唔算干嚡,肉味颇浓郁,不过感觉就唔系好新鲜,但小编更加钟意旁边嘅肉碎,肉质会更加软腍唔黐牙;溏心蛋嘅生熟程度亦把握得恰到好处,不过就冇乜味道。整体好坏参半,不过食物份
📍台风📍#馒头去荃湾 #馒头食日本菜
1️⃣ 沾面 ($83)

沾面

配料就有叉烧、荀、京葱、半只溏心蛋同紫菜。虽然系瘦叉烧,肉质自然唔系柔软入口即溶𠮶款,但由于系低温慢煮嘅关系,所以食落都唔算干嚡,肉味颇浓郁,不过感觉就唔系好新鲜,但小编更加钟意旁边嘅肉碎,肉质会更加软腍唔黐牙;溏心蛋嘅生熟程度亦把握得恰到好处,不过就冇乜味道。整体好坏参半,不过食物份量好多,以呢个价钱嚟讲,我唔会有太多怨言,但应该唔会再特登排队去食,建议想试嘅朋友仔都唔好抱太大期望。
🔸整体评分:6.9/10
🔸小编回头率:6/10