2024-01-26
约咗朋友去Airside 那边食饭同行街我哋之前上网看了一轮,原来呢度新开了[太二酸菜鱼],我朋友之前食过话好好食😋原来呢度每枱最多招呼4 个人,坐位好濶落好好座👍🏻厨房是半开放式,可以看到厨房内环境。店员跟我们说明,用手机点枱上的QR code就可以落单,好方便👍🏻可以手机即时付款或到店门口付款也可。枱面有个求签筒,好盏鬼🤣店内有自助花茶提供,是洛神花 + 陈皮我觉得饮完可以撇除口腔嘅味道 除了酸菜鱼外, 还有好多嘢食, 有小食、凉菜、云吞、饭、面,等等。我哋点咗: 🐟 老坛子酸菜鱼1至2人份 $258 + 红薯粉 $20店员上菜时有句口号(讲普通话),不过我听唔清楚佢讲咩😅好鬼搞笑原来鱼可以咁滑! 系鲈鱼来的,原条鱼切片,鱼头鱼尾也见得到。酸菜鱼个汤系麻辣,虽然舖头口号说:「酸菜比鱼好吃」,但我觉得鱼片非常之咁好食!索了麻辣汤汁!朋友说,味道跟深圳食的是一样 「佢只辣,唔系死辣,系回甘𠮶只,食得过瘾!」红薯粉系宽粉,烟烟韧韧,吸晒汤汁嘅味道,好好味! 🐓 大满贯小吃拼盘$82 有鸡翼、鸡柳、薯宝及虾片有辣椒粉同芥末酱,呢度嘅炸嘢好出色,就算唔点酱汁都好好食!🥚蛋酥软糍粑$48 同个
枱面有个求签筒,好盏鬼🤣
店内有自助花茶提供,是洛神花 + 陈皮
我觉得饮完可以撇除口腔嘅味道
🐟 老坛子酸菜鱼1至2人份 $258 + 红薯粉 $20
朋友说,味道跟深圳食的是一样
「佢只辣,唔系死辣,系回甘𠮶只,食得过瘾!」
红薯粉系宽粉,烟烟韧韧,吸晒汤汁嘅味道,好好味!
🐓 大满贯小吃拼盘$82
有鸡翼、鸡柳、薯宝及虾片
有辣椒粉同芥末酱,呢度嘅炸嘢好出色,就算唔点酱汁都好好食!
🥚蛋酥软糍粑$48
同个名一样,外面酥,入面软糯,加上酱汁,好好味!
🥤杨桃百香果檬茶 $28
整个组合是清新嘅,酸酸哋,好解渴!
以后唔使特登搭车上大陆食酸菜鱼👍🏻