2024-08-31 453 浏览
今日中午路经呢间装修好似几企理嘅日式餐厅食个快lunch,佢旺角朗豪坊间分店都有食过一次,印象中猪软骨主菜几唔错,日本米嘅白饭都好食,但前菜、主菜份量唔多,个汤都系味道偏淡。谂住连锁日本(概念)餐厅,分店质素唔会太参差,点知就中晒伏😓我哋两个人每人叫咗一个主菜套餐,汤就叫咗粟米汤同野菌白汤,汤料几多,但个汤好似啲即冲汤包咁,好淡。主菜叫咗豚肉寿喜烧同南蛮汁鸡扒,个寿喜烧煮到好似关东煮咁,完全唔系寿喜烧!但最离谱系个南蛮鸡扒,份量好少,个汁只可以用咸、酸、辣嚟形容,好似用辣椒豆瓣酱煮出嚟咁,劲难食!完全唔敢相信日本菜会有啲咁嘅味道(后来Google呢间连锁餐厅其实系本地嘢,唔系日本品牌)。仲有另一样野,我哋都几肯定佢一定唔系日本品牌,就系装饭个碗崩嘅!崩到会𠝹损口𠮶种程度,我哋仲发现唔只我哋其中一个「中招」,系隔离枱个客人嘅饭碗同样都系崩得好明显,试问一个真正嘅日本品牌点会容许呢啲事情发生呢😏于是我哋食完同店员反映,个碗崩咗,店员即时呆咗,然后「哦」一声就走埋,完全无跟进,如果系有受训嘅日本品牌嘅店员一定唔会系俾呢种反应客人。总结,人均近$100嘅午餐,得到呢种食物质素同服务态度,只可以
总结,人均近$100嘅午餐,得到呢种食物质素同服务态度,只可以讲佢点扮日本风格都无用,客人俾佢呃咗一次都唔会呃第二次。
2024-08-31