2023-09-04 188 浏览
好耐之前已经喺social media见到好多人去呢间位于荷李活道嘅楼上打卡Cafe,𠮶时觉得影相一流,已经一早book mark左要揾一日去试吓啲嘢食如何。Cafe装修简约型格,我哋特别拣坐喺最多人影相打卡嘅吧枱位置,可以望住中环嘅街景食饭,感觉好relax。见到多数人都系下昼黎食,但我地今次拣左食dinner,可能因为咁所以我地去到时cafe算比较少人。<Avocado Toast 2.1>喺OpenRice见到好多人都叫呢个前菜。一上枱已经觉得卖相好精致,有两片嘅微微烘过既酸种面包,另外仲有一个正方形嘅木盘装住唔同配料,分别有牛油果蓉,Cherry pepper ,烟三文鱼Tartare,菠萝Salsa,水牛芝士。按自己喜好将唔同配料放上酸种面包上面一齐食,味道酸酸甜甜,好有层次感。<Chicken & Waffle>真心有惊喜,唔好睇佢个名普普通通,其实面头系腌得好惹味既Buttermilk炸鸡,配上韩国泡菜,酸忌廉同埋辣酱,下面果层Croffle & Egg waffle就类似平时街边食开嘅鸡蛋仔,但系佢又做到真正嘅外脆内软,而且一啲都唔干身。

<Avocado Toast 2.1>

<Chicken & Waffle>
真心有惊喜,唔好睇佢个名普普通通,其实面头系腌得好惹味既Buttermilk炸鸡,配上韩国泡菜,酸忌廉同埋辣酱,下面果层Croffle & Egg waffle就类似平时街边食开嘅鸡蛋仔,但系佢又做到真正嘅外脆内软,而且一啲都唔干身。将微辣嘅炸鸡夹埋少少甜嘅waffle一齐食,有几得意嘅Crossover效果,味道又估佢唔到出奇地夹,推荐。

<Grilled Wagyu Steak & Egg>
我地叫左Medium rare,牛扒色泽粉嫩,熟度拿捏得刚好,牛味浓郁,咬落去Juicy有肉汁。上面仲有一只煎到㶶边嘅太阳蛋,笃穿只太阳蛋,将牛扒捞埋蛋汁同埋旁边嘅chimichurri酱汁一齐食,更加带出牛扒嘅味道。牛扒系预先帮你切好晒一片片,啱晒我呢啲懒人。另外个薯条炸得热辣辣,几有水准。

<Oreo Croffle>
因为男朋友好钟意食Oreo,一见到呢个甜品就决定要叫黎试试。佢系Oreo脆脆 + whipped cream + 吉士酱 + croffle + 云呢拿雪糕,非常邪恶。佢连个云呢拿雪糕都绝对冇Hea你,系好Rich好Creamy,奶味浓郁。
<Uji Matcha Latte>
<Premium Hojicha Latte>
饮品方面,我哋叫咗Matcha latte同Hojicha latte,拣冻既就会配埋雪糕。茶味浓郁,配埋雪糕都唔会太甜,几啱我口味。