2017-12-01
最近天气好涷, 餐餐都打边炉, 虽然好好味又够暖但都太闷~爸爸于是提议食浜烧, 记得之前在新宿食过一次想起铺满蟹膏既蟹盖, 就忙住叫佢Book枱了! 我们今次系食"秋田铁板烧刺身专门店", 之前在诺士佛台都食过一次 今次就食天文围的这间, 去到有个服务员竟然记得我地! 实在太好记性了! 天文台围的这间,共有二个铺位, 地方阔落好坐, 而且最窝心系店员见你太多野 见隔离冇人, 就主动拉埋隔离张枱比你放野 仲有就系我们随意将外套放在登上 店员又立即攞块餐巾盖住 实在相当细心!!!! 令人食都食得开心满意! 讲番食物先, 今次叫左几款菜, 包括赤豚柳泡菜乌冬锅,蟹瞉蟹膏甲罗烧, 伊豆鲭鱼, 比内鸡翅酿法国鲜鹅肝~ 叫了浜烧闗系, 服务员会送上爽脆的生菜甘荀小块和面豉酱比你, 蔬菜全都好脆口好新鲜! 爸爸点了最爱Asahi, 有浜烧冇啤酒怎能? 呢度Asahi 只系hkd 35, 价位理想, 可以用来送串烧和烧物, 令食物更加美味~ 伊豆鲭鱼 - 烧到刚刚好, 鱼皮脆口, 鱼肉好嫩滑,亦冇腥味, 就算唔太食鱼既我都觉得几好食, 用来送饭最好! 比内鸡翅酿法国鲜鹅肝- 酿左
最近天气好涷, 餐餐都打边炉, 虽然好好味又够暖但都太闷~
爸爸于是提议食浜烧, 记得之前在新宿食过一次
想起铺满蟹膏既蟹盖, 就忙住叫佢Book枱了!
今次就食天文围的这间, 去到有个服务员竟然记得我地!
实在太好记性了!
天文台围的这间,共有二个铺位, 地方阔落好坐,
而且最窝心系店员见你太多野
见隔离冇人, 就主动拉埋隔离张枱比你放野
仲有就系我们随意将外套放在登上
店员又立即攞块餐巾盖住
实在相当细心!!!!
令人食都食得开心满意!
比内鸡翅酿法国鲜鹅肝- 酿左满满鹅肝既鸡翼, 外皮烧到脆脆, 内里既鹅肝软滑芳香, 一啖咬落去, 既脆又香口既感觉一试难忘!!! 好好食!
来到蟹瞉蟹膏甲罗烧, 点左二只, 每只只系HKD 68, 比系日本食既平, 个人觉得几扺食!!
店员会将放左蟹肉, 疍,蟹子同埋蟹膏, 睇住火吱吱咁烧, 而店员好努力咁将佢地搅匀一齐,
再煮至全熟, 此时蟹膏蟹肉既香味就系餐厅度飘吓飘吓, 流晒口水~~~
烧好啦!!! 满满既蟹膏蟹黄充满浓浓既咸香味道, 好鲜好好味, 不过就咁食就会咸左少少, 送白饭送米通就一流了!
餐厅会送上二件米通, 将鲜味十足既蟹膏送上去食, YUMM!
秋田铁板烧刺身专门店
尖沙咀天文台围8号