2017-10-15
心里对鮨文既挂念一日一日甘增长, 自从年几前黎拜访过一次就爱上了, 今日再次比籍口自己食豪d d, 今次再黎大同小异同上次差唔多, 只有少许变动, 就系店入面对坐既座位都变成左寿司吧枱, 而文师傅亦因为开了黄埔分店, 已经没有系元朗店注守了~~餐牌会定期更新, 好让吸引d客人再来帮衬, 我就是被毒来的其中一个, 哈哈~~今日我选择左食HK$1800 呢个厨师发办餐, 其实唔洗谂食乜, 就交比厨师安排其实都几幸福黑松露金箔蒸蛋先黎一个黑松露金箔蒸蛋! 面头点点金箔卖相感觉好奢华同好靓, 食落个蛋好滑, 黑松露味又好香浓, 食到中间位仲有元贝tim, 非常鲜甜呀! 有惊喜!! 渍物黄萝白及鲜淮山芥末渍物系未真正开餐先, 师傅会先比一d 渍物黄萝白及鲜淮山芥末渍物比我地食住先, 渍物黄萝白食落好爽脆, 而鲜淮山芥末渍物经芥末酱油腌渍过, 入口有种好清新而且带微辣既口感, 好正, 仲胃口大开, 重点是师傅会为我一次又一次添加...𫠒红鱼刺身初秋正正系食𫠒红鱼最肥美既当造季节, 呢片仲要系鱼身既背部腩位, 再经师傅轻轻炭火网烧后, 加少少酱油同盐, 食落除左鲜甜爽口仲带烟熏香~ 𫚕鱼刺身用上𫚕鱼
黑松露金箔蒸蛋
渍物黄萝白及鲜淮山芥末渍物
𫠒红鱼刺身
𫚕鱼刺身
用上𫚕鱼既腩部包住只有4日既芽葱, 一件上面配上辣椒酸汁及萝白蓉, 而另一件则配上Wasabi酱汁, 食落肉质较嫩同弹牙, 味道独特, 肥而不腻, 亦不会被芽葱抢去鲜味~~
坊间其实真系好少见用秋刀鱼做刺身, 呢度既秋刀鱼系由北海道直送, 无经过急冻处理, 所以完全无雪藏既味道, 更能保持鱼既鲜味!! 秋刀鱼同样最肥美就系秋初, 师傅用上姜汁, 葱花,同少许酱提鲜, 鱼肉油分丰富, 食落鲜甜而且无鱼腥味~~
蟹粉北海道帆立贝天妇罗用上北海道既毛蟹, 经蒸熟后拆肉再同蟹膏混埋一齐, 再加上经油炸既鲜带子, 两者用上紫菜包住, 食到浓陏既蟹黄味同带子好鲜甜同弹牙, 少许偏咸, 虽然经过油炸, 但仍持可以保持住带子既肉汁, 的确唔简单呀~~
野生中拖罗及火炙大拖罗
寿司吧枱设计既好处就系可以欣赏到师傅既英姿!! 野生中拖罗带赤红色, 鱼味较浓, 肉质较实同弹牙, 而火炙大拖罗经火炙轻轻一烧, 更见油香, 而且入口即溶又够滑~~
赤鲍
鲍片经日本甜酒煮煮到软身, 再配上鲍鱼酱同食, 食落好爽口弹牙, 鲍鱼味特浓而且带少许酒香~~
烧鳗鱼
鳗鱼系生烧的, 慢慢烧致熟, 需要花一段时间!! 烧时扫上鳗鱼汁及山椒碎, 待烧致金黄色及皮脆就食得, 食落虽然无蒲烧鳗鱼甘滑, 但多了份皮脆肉嫩既口感, 而且带微微香辣, 口感都几特别!! 另外好欣赏盛载食物呢只碟, 好靓, 加分呀!!
火炙银雪鱼寿司
同样坊间亦好少用上银雪鱼做刺身的, 因为银雪鱼体内易生虫, 处理程序较繁复!! 银雪鱼油份比较高, 肉质比较滑, 上面配以俄罗斯鱼子, 更颢矜贵~~
関鲭寿司
関鲭系来自日本既大分县的, 据师傅说, 関鲭鱼系经人手一条一条手钓上黎的, 所以避免左经网钓时令関鲭鱼出鱼而腥既问题, 鮨文对食材向来都好讲究, 呢点系我好欣赏的!! 関鲭肉质结实而且鱼味鲜及爽口, 上面加上白柀昆布, 令口感更独特~~
富山县白虾寿司
白虾系黎自日本既富山湾, 因为要生长系天然既环境, 所以比其他甜较为珍贵!而且虾身较细小长不大的, 一般只有5-8CM长, 每年既4-11月系当造期, 唔好睇少呢件寿司, 因为已经用上二十几只白虾造成的, 白虾就比较鲜甜同滑身~~
赤鯥寿司
赤鯥生长于青森县沿海一带既深海200米, 属高档鱼类, 肉质细腻肥美而且富弹生, 油分丰富分布够平均, 上面配上柚子胡椒, 食落满口鱼香, 正~~
渍三文鱼子寿司
三文鱼子用甜酒同酱油经过一晚腌渍出黎的, 每一粒都胀卜卜, 食落有爆汁既感觉, 鲜而不腥~~
洞庭湖白海胆杯
全晚令我最最最期待既海胆杯终于出埸啦! 卖相的确非常吸精!! 海胆之多完全啱晒多𩠌少饭既我, 白海胆较为矜贵同罕见, 一杯竟然用上半板海胆造成的, 味道清爽微咸, 质感幼滑, 入口即溶, 呢种口感同味道令我回味, 好想即时再食多一杯呀!! 其实食到呢度的确系几饱下...
佐口鱼手卷
其实食完海胆杯我个人已经有种飘飘然既开心快感, 师傅随即递上呢件佐口鱼手卷比我, 用紫纸包住既佐口鱼食落卜卜脆同好滑~~
鱼汤
食左甘多生冷野之后再饮返碗暖笠笠既鱼汤, 感觉好正同暖胃呀!! 非常窝心!!
北海道蜜瓜
真的真的食到尾声了, 送上北海道蜜瓜作为甜品, 蜜瓜好甜而且带有少少威士忌酒味, 令全晚划上美完既句号~ 太满足吧!!