2024-07-14 292 浏览
去D2市集行之前,谂住食个午饭。因为咁岩响正长沙湾广场落,所以就去左3/F望下有咩食。最尾决定左拣番我最爱既日本野。因为我地去到既时间比较早,所以唔驶等位就即刻可以安排入座。见到餐牌上野饮同野食既选择都唔少,而门口仲有埋店舖推介既菜式,有哂图,咁就更加容易拣食d咩。由于我同frd都唔饮酒,所以拣左两杯无酒精饮品。如果唔系一定拣佢既酒黎试,因为打卡真系一流。饮品:Flat White $38 ⭐️⭐️⭐️奶味较浓,咖啡味似系中烘焙,所以饮落唔会有苦涩味仲有阵奶香Fuji Mountain🗻 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢杯饮品除左打卡一流之外,睇得都饮得。饮落有d乳酸饮品加波子汽水既味,都几开胃。唔会太甜,好适合夏天响出面行完,饮番杯用黎解暑。小食:鳕鱼片 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️如果饮酒既话,真系送酒一流。鳕鱼片好松脆、都好香既鱼味。主食:牛舌味噌煮 $88 ⭐⭐⭐⭐呢个系慢煮牛舌,煮左3-4个钟先可以上碟,拎出黎比客食。食落口佢个味噌同牛舌好夹,同埋因为慢煮左3-4个钟肉质真系好淋,食落好易入口,都唔会有膻味。对于钟意食牛舌既朋友真系要试下。极上鳗鱼丼 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️个鳗鱼汁系店舖自家调配既,所以响出面

饮品:
Flat White $38 ⭐️⭐️⭐️
奶味较浓,咖啡味似系中烘焙,所以饮落唔会有苦涩味仲有阵奶香

Fuji Mountain🗻 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️

小食:
鳕鱼片 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️
如果饮酒既话,真系送酒一流。鳕鱼片好松脆、都好香既鱼味。

主食:
牛舌味噌煮 $88 ⭐⭐⭐⭐

极上鳗鱼丼 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
个鳗鱼汁系店舖自家调配既,所以响出面系食唔番同一个味。个汁薄薄一层咁包围住条鳗鱼,所以食落唔会因为汁太厚盖过左鳗鱼本身既味,同时淡淡既甜味提升左鳗鱼既鲜味。而烧过既鳗鱼就令鳗鱼更加香脆,食落口都唔会feel到有骨。至于米系选用左珍珠米,再加上蛋丝,令人一啖接一啖咁,好快就食哂成碗饭。

另外我地都再追加左三款小食:
鸡皮薯片 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢个系选用左鸡上腿既皮去整既鸡皮薯片。个皮够哂薄又够脆,同埋调味都好丰富,食到有七味粉同椒盐既味道。对于唔食辣既人可能会觉得有d辣。

鸡胸软骨串 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️
鸡肉嫩滑,软骨有咬口但又唔会好硬,老人家都唔怕咬崩牙😂

三文鱼腩串 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢串鱼腩油脂好丰富,咬左一口,锁住左响里面既油脂就即刻流埋出黎,配番碗入面既醋中和番个油脂,咁就完全唔会漏。呢串鱼腩真心推荐要黎试😋

最后,店舖仲送左两块佢地自家制既花生酥比我地食。呢个酥饼有浓浓既花生香味,佢松脆既程度系入口即溶。

店员都好有礼貌,都唔驶特别叫已经好主动咁拎左d碟同埋筷纸比我地share食。点餐既时候都有问番会唔会对d咩敏感。用餐期间有个婆婆入左黎舖头食野,店员都好耐心咁解释番d菜式,同埋回答婆婆提出既问题。

环境都好舒服阔落,唔会话坐到好逼果种,好适合同朋友或者一家大细黎食。
2024-07-13
  • 花生酥