餐厅: 真味鮮廚
资讯:

2019-03-18 861 浏览
每逢家人生日,多数都会拣去食真味既火锅,近地铁站得来质素都👌🏻今次黎食又系为了庆生,咁岩撞正星期六,所以一早打去book位,接听既侍应指因为周末,所以系限时,限左两个时段,6-8/8:30,普通汤底火锅同蒸气火锅都有试过,偏爱蒸气火锅,食物蒸出来的味道同质感较普通火锅鲜同嫩,而且一锅一锅咁蒸亦唔会好似汤底火锅咁浸到淋哂一早计划好要食长脚蟹,所以坐低之后直接去番门口鱼缸拣蟹最后系侍应的帮忙下拣左佢😍—差不多4公斤重(一千头左右拣完之后,再次登场!蟹壳系超级多蟹膏! 好大只长脚蟹😆一个关节位=2/3筷子大大啖蟹肉食得好爽!蒸出来系非常鲜另外今次冇加粥底(因为上次饱到食唔落,感觉唔系必要𫠒红鱼刺身(半条)今次菜单上面虽然冇写,但问完侍应话都可以叫半条。个人觉得半条既份量已经好够,五个人食都好足。但今次既刺身冇上次切得薄,口感稍退,冇左入口即溶既感觉,亦冇上次咁鲜😢虾、虾、虾!而且系活虾!上台之后仲系生猛既,所以系好鲜既鲜虾😃虾+安格斯牛可以组成一个小套餐,计番好抵!一登场系几令既摆碟,但相都影唔切就有人贪食开蒸🤣牛肉既肉味浓郁,口感嫩而不”un”,最重要系⋯快熟!好快就食得蚝!蒸完唔会缩水!

一早计划好要食长脚蟹,所以坐低之后直接去番门口鱼缸拣蟹

最后系侍应的帮忙下拣左佢😍—差不多4公斤重(一千头左右

拣完之后,再次登场!
长脚蟹♥️

蟹壳系超级多蟹膏! 好大只长脚蟹😆

一个关节位=2/3筷子
大大啖蟹肉食得好爽!蒸出来系非常鲜

另外今次冇加粥底(因为上次饱到食唔落,感觉唔系必要

𫠒红鱼刺身

𫠒红鱼刺身(半条)

安格斯牛

虾+安格斯牛可以组成一个小套餐,计番好抵!
一登场系几令既摆碟,但相都影唔切就有人贪食开蒸🤣

蚝!蒸完唔会缩水!大大只入口、爽又鲜!
象拔蚌

象拔蚌—有啲失望,贵而不值,实在太”un”,好像橡筋咁咬唔断⋯放弃😵
小笼包

小笼包!
几特别有得拣小笼包,蒸完出来真系做到平时的肉汁满泻既效果!缺点系⋯夹上来请温柔对待🙏🏻,伤不起,会穿架🤣

揾番上一次食既相(半年前),蟹膏一样多,有成只手掌咁大🖐🏻
下左图既龙虾龙趸都好正,但今次试左新⋯冇叫😢
而虾丸唔推荐😵

整体而言,长脚蟹高质,每次都系为左食蟹而去!😋
  • 长脚蟹