2022-01-27 1590 浏览
深水埗卧虎藏龙美食处处,问题系你识唔识得去揾,有间食点心喺界限街同基隆街交界,唔系大街大行唔系旺区,则边布行整车造胶片,门口细细行过咗都唔知原来里面系食点心。见到门口咁多签名,先好奇望一望发掘左一间食店。一入到去铺仔细细,有啲似添乜运格局,茶钱唔系贵,品质仲好过啲屋邨酒楼。试菜食基本野,虾饺烧卖牛肉球少不了。因为肠胃有限,叫得唔太多。虾饺爽口弹牙皮薄仲有少许笋,唔咸唔淡味道适中,食完都无口渴嘅感觉,如果多番少少汁就完美,老实讲,净系呢个虾饺已经赢过大部份大酒楼。虾肉烧卖就食到猪肉切粒而唔系绞碎猪肉,除咗头先所讲嘅鲜虾味,呢个猪肉味非常出,肥瘦比例啱啱好。不过干蒸烧卖就非常失望,好大梳打粉味,食落有乸口嘅感觉,而且无牛肉味,好彩系叫鸳鸯,都系输咗两粒烧卖啫。至于个黑松露百花鱼肚,都系啲gimmick野,当然系食唔到黑松露味,几廿蚊食两块野,性价比就差咗啲。另外值得推介就系脆皮虾肠粉,简单来讲就系鲜虾腐皮卷外边包个肠粉皮,估唔到有几好食。我喺第度食𠮶啲变种,就系用炸两包住个虾饺,口感同呢一个争好远,始终用腐皮簿啲好食啲。至于个煎酿茄子系用虾胶做,不过虾饺无调味,唔系好够味。食食吓听到啲人话

食食吓听到啲人话啲萝卜糕好正,就叫一碟嚟试吓。食落就唔系好啱我口味,因为我钟意食𠮶啲萝卜糕系用萝卜丝而唔系萝卜条做,同埋有落胡椒粉,另外啲材料系要用豉油爆香,以上三点佢都无,所以揾到啱我食嘅萝卜糕都好困难,不过客观讲一句,佢好食过外边啲大集团做𠮶啲萝卜糕。

最后买单180左右,喺深水埗来讲未算便宜,不过以质素来讲,呢个价钱系值。
2022-01-27
  • 脆皮虾肠粉