2025-01-17 0 浏览
😍喜记湾仔元祖老店踏入喜记,仿如闯入一个海鲜天堂。在一众菜式之中,我一眼就被「避风塘炒辣蟹🦀」深深吸引。经特制酱汁和香料慢火细炒,每只蟹肉都吸饱了香浓酱汁,味道辣中带著微微甜意,令人食完一啖又想再食一啖,完全停唔落嚟!至于「招牌醉鲍鱼🥃」,绝对是另一道必试嘅菜式。经特制酒酱慢火烹煮,鲍鱼将酒香同调味一并吸收,肉质滑潺潺,又富有嚼劲,口感层次超丰富。如果钟意清淡口味,不妨试下「🫑豉椒炒蚬」。蚬肉鲜嫩多汁,再配上豉椒嘅香气,做法简单,但味道一流,好食到冇朋友。而「椒盐九肚拼白饭鱼🐟」,简直是海鲜爱好者嘅福音。九肚鱼嘅口感丰富,白饭鱼嫩滑无比,两者相得益彰,再加上椒盐这一画龙点睛之笔,试过一次就难以忘怀。最后,当然唔可以错过「避风塘炒牛河🐂」。呢道经典小炒以香脆豆芽作底,上面铺上炒得火候刚刚好嘅牛肉同河粉,每一口都充满浓郁香气,而且嚼劲十足。呢份热辣辣、色香味俱全嘅美食,无论作为主食填饱个肚,还是夜晚做夜宵,都是最佳选择,冇得输!
😍喜记湾仔元祖老店