最近我终于去到咗来自台湾的知名烧肉店「Luigi 路易奇电力公司」,我上年圣诞喺台北食过呢间店,好挂住,结果知道原来香港都开咗,真系令到不少食客充满期待,包括我这个烧肉迷!「Luigi」被誉为台湾十大日式烧肉店之一,主打A5和牛,听闻佢哋个套餐选择多而且好有惊喜,仲有自助配料区,可以随心去组合自己钟意嘅口味,我最推荐嘅几款配料有:黑松露酱、油封大蒜、盐昆布、日式盐葱。我哋选择咗嘅是「Dinner Set for Sharing」,每位$948,听落似乎贵,但包咗四款招牌菜、三款主菜、三款蔬菜同埋两款海鲜,咁样嘅配置,质素唔错,价钱都系合理嘅。首先上咗四款招牌菜,果然冇令我失望。**日本顶级A5和牛刺身**,肉嘅鲜嫩程度真系一流,入口即化,完全无法拒绝。接住上场嘅是**招牌极生牛肉佐帕玛森起司**,生牛肉同帕玛森起司、鱼子酱搭配得恰到好处,衬埋个toast,咬落去嘅时候,浓郁嘅风味真系让人一试难忘。然后系**A5和牛月见金砖**,小方块嘅和牛,肥肥嘅脂肪经过猛火烧烤后变得焦香脆口,配上新鲜嘅蛋黄同松露酱,整体就变得奢华无比,食完真系想再尝多一块!最后一款**A5和牛牛小排**,肉质浓郁且

最后一款**A5和牛牛小排**,肉质浓郁且汁多,咬落去嘅时候,口感又扎实又唔油腻,实在滋味无穷。

主菜方面,我哋拣咗**A5和牛莎朗**同**美国牛舌厚切**。莎朗部位肉质真系多汁,搭咗啲简单酱汁如青柠、盐海带之后,味道更加出众,根本无得输。

至于厚切美国牛舌,烟熏香味浓郁,令人一口接一口,后面仲想再点多啲!

仲有佢哋嘅**日本顶级A5和牛海胆卷**,简直一定要试!滑嫩的和牛同海胆嘅浓郁味道交融,彷佛海陆共舞,令我完全沉醉。

而且佢哋提供两款米饭选择:**月见葱花饭**清新可口,而**真理丼**则是我心目中的重口味之选,有海胆、和牛、松露和鱼子酱,味道实在奢华!

最后,饭后餐厅提供个人一杯台湾**金萱茶**,茶味清香,唔止可以消化,仲有帮助降低血压同血糖嘅效果,绝对是完美嘅餐后饮品。

好多过江龙啲到香港都会打咗啲折扣,但喺香港嘅LUIGI 路易奇电力公司俾咗我哋一个好正嘅烧肉体验,每道菜都展现出餐厅对食材嘅用心及精湛技巧。如果你都系烧肉迷,真系值得一试!我已经开始期待下次可以再尝尝𠮶啲鲜嫩的和牛喇!

路易奇电力公司 (湾仔)
湾仔骆克道33号万通保险大厦地下B号舖