想当年「米走鸡」仲未开分店嘅时候,我已经系长沙湾店嘅座上客,但反而有分店之后就只系帮衬过一次。天气开始凉就想打边炉,呢晚放工就同朋友去咗观塘The Wave店食晚饭🥢。楼层面积好大,即使场地划分两间餐厅,座位数量都仍然好多。环境正正常常,卫生方面亦几好,起码地下唔湿同埋碟边无痴笠笠👍🏻。餐厅以芝士鸡煲起家🧀,不过朋友惊漏,所以呢日食咗麻辣鸡煲。其实两款招牌以外,仲有好多其他锅底,例如皮蛋芫荽汤同沙嗲汤等。食物定价中等,但就系巨无霸份量,所以计番都抵😛。餐厅上菜速度快,所以所有嘢可以同一时间食。火焰麻辣鸡煲($168/小),店员送上鸡煲时,叫我哋唔好打开盖,等佢焗一阵🍲,估计系因为落咗酒,免得挥发晒。因为咁样先至可以等店员嚟捞汁点火时,做到火焰嘅效果🔥。🐔细鸡煲超足料,鸡件有好多件,件件都好滑,而且极少骨❌🦴(更加冇碎骨),啱晒我呢个懒人食。另外仲有好多配料,包括辣椒干、洋葱、中芹同芫荽,有呢啲食材令到鸡煲更加香口。辣度有得拣,我只系拣咗一只辣椒🌶️,点知愈食愈辣🥵,我顶唔顺喇!!!幸好店员姐姐劲好人为我送上冰水,咁我先食得到落去咋,不过其实啲鸡真系几好食😋,入味兼肉嫩。⚠️留意番,唔食得辣
火焰麻辣鸡煲
🐔细鸡煲超足料,鸡件有好多件,件件都好滑,而且极少骨❌🦴(更加冇碎骨),啱晒我呢个懒人食。另外仲有好多配料,包括辣椒干、洋葱、中芹同芫荽,有呢啲食材令到鸡煲更加香口。辣度有得拣,我只系拣咗一只辣椒🌶️,点知愈食愈辣🥵,我顶唔顺喇!!!幸好店员姐姐劲好人为我送上冰水,咁我先食得到落去咋,不过其实啲鸡真系几好食😋,入味兼肉嫩。⚠️留意番,唔食得辣嘅人最多嗌半只辣椒好喇。
特级雪花肥牛
特级雪花肥牛($158/小),我第一个反应系觉得餐厅系唔系畀错碟大嘅我哋啊🤣。牛肉份量好多,每块大大片亦够厚,而且肥瘦比例适中,肉味又浓,推介!话时话,打边炉边少得牛肉㗎?
哈哈虾中宝
哈哈虾中宝($63/半份),我见个名咁特别就嗌嚟试下。原来系虾胶包住原只虾🦐,上面再加啲蟹籽。无论虾胶定虾肉都同样弹牙,口感好正,所以廿蚊一粒其实唔算贵!
哈哈虾中宝
虾中宝超大粒,比鸡蛋🥚或者粟米更大只,一啖一定食唔哂。
竹笙墨鱼滑
竹笙墨鱼滑($48/半份),竹笙入面包住墨鱼滑🦑,组合好新奇!两样嘢我都钟意食,依家简直系一石二鸟。四条份量不多不少,啱啱好。
粟米
粟米($20/半份),半份粟米即系等同两条左右🌽,粟米大大碌,如果斩细件啲就更佳。
生菜
生菜($24/半份),生菜大大碟,亦都洗得干净。但由于生菜太索汤会好辣,所以我无点食到😳。
竹蔗茅根
竹蔗茅根($68/壶),一壶可能有成一公升,四个人都应该够饮,抵饮😛。幸好有嗌饮品,如果唔系我会辣到傻咗。除咗解辣之外,佢亦有清热气嘅功效。竹蔗茅根够冻兼好饮,味道几清甜,但又唔会甜到腻。
每人收$16酱油费🧂,店员一开始就会拎个调味架畀我哋自由拣取。
总括嚟讲,米走鸡真系好出色🤤,每一样食物嘅质素都好有水准!$300人均消费唔系特别平,但呢度就真系畀足嘢你食,而且食材系靓料。依餐晚餐令人满意,唯一可挑剔嘅地方就系通风一般,食完个身都几大浸味🙈。
2020-11-24
特级雪花肥牛