2025-02-17 247 浏览
今日同朋友去到屯门𠮶边谂住食打边炉、但系我又有一段时间好想食椰子鸡,就谂起而家香港都有分店嘅四季椰林!香港食价钱唔算好贵再加上唔使过关又方便工作地方! 四季椰林最出名除咗系椰子鸡之外、当然就系个汤底啦!除咗用足四只椰子同汤炮制完全唔会+1滴水!椰子嘅鸡肉亦都系好滑!鸡只仲要专门用上海嘅海南文昌鸡!店舖仲会有个温馨漏斗提示大概5分钟到啲鸡就已经会喺个汤度熟!再加上可以食到鸡肉最鲜嫩嘅质感!椰子鸡亦都会有唔同嘅酱料配搭包括姜蓉、红辣椒、同埋青色柠檬、呢三种酱料调味之后会令到椰子鸡肉更加鲜香味美!呢度嘅椰子鸡套餐都有四种、而我就选择咗套餐B;入面嘅配料有:上海海南文昌鸡半只椰子鸡汤底贵州红扥竹笙手打黑虎虾滑娃娃菜鲜冬菇中山脆鲩鱼片金牌非遗腊味煲仔饭(中煲)文昌鸡质感滑溜,5分钟嘅口感啱啱好!再配上姜蓉更加开胃!椰子汤底好香甜、够晒浓郁!真系会饮到上晒瘾!黑虎虾滑好弹牙!另外娃娃菜鲜冬菇可以平衡营养!中山脆肉鲩鱼片肉质爽弹!唔会好多骨!煲仔饭有饭焦、饭焦香浓配上芋泥、味道层次更加丰富!中煲嘅份量两至三人食都够!四季椰林屯门店屯门市广场一期2楼

上海海南文昌鸡半只
椰子鸡汤底
贵州红扥竹笙
手打黑虎虾滑
娃娃菜
鲜冬菇
中山脆鲩鱼片
金牌非遗腊味煲仔饭(中煲)

四季椰林屯门店
屯门市广场一期2楼