2019-07-05
💁🏻♀️好川好菜 (尖沙咀)🍴-电子化点菜,抵赞!去左旅行一排,好挂住中菜,当然要去tst发掘吓好东西食,今次试左间新楼上川菜,好似返左去四川咁啊!特别推荐呢几样:麻辣海蜇手撕鸡 ($108)🐔开胃小菜必叫,手撕鸡啖啖肉,食落有阵阵麻味,但唔算太辣,加埋爽脆既海蜇,perfect match!鸡丝粉皮 ($88)🐥次次食川菜都必叫 lol 今次呢间既鸡丝粉皮有惊喜,够麻酱味,粉皮亦好足料,食完一啖又一啖酸菜生猛桂花鱼 ($238)🐟个人中意食酸菜多过水煮,感觉mild D,唔洗食到系咁喊。桂花鱼好新鲜,唔会好多骨,加埋D薯粉食好惹味。酸菜亦好足料,布满晒成条鱼。风味啤酒鸭 ($198)🦆啤酒鸭系呢到既招牌菜,当然要试吓,一来就成个镬咁上,之后可以慢慢自己随量加啤酒,D鸭肉吸晒啤酒既香味,仲有少少辣味,几特别! 四川杞子风味冰粉 ($38)👸🏼冰粉有听过吓,但第一次食。原来原材料系四川人俗称冰粉米子,实际上学名叫假酸浆,冰粉便是用假酸浆的种子做的。这种植物原产秘鲁,至于何时传到四川被四川人开发成清凉小吃,无从查考。食落好冰凉,口感似大菜糕,加埋杞子好养生!.📍好川好菜 (尖沙咀)#尖沙
电子化点菜,抵赞!
麻辣海蜇手撕鸡 ($108)🐔
鸡丝粉皮 ($88)🐥
酸菜生猛桂花鱼 ($238)🐟
风味啤酒鸭 ($198)🦆
四川杞子风味冰粉 ($38)👸🏼
食落好冰凉,口感似大菜糕,加埋杞子好养生!
📍好川好菜 (尖沙咀)
#尖沙咀 堪富利士道11号堪富利士大厦2-3楼
#小丸子揾食记
#小丸子尖沙咀
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #上海菜