2018-04-19 32 浏览
四川菜的麻辣真系会令人食上瘾,间唔中谂起都会想去食下。今晚约左朋友到铜锣湾的川府宴试一试,因为朋友食过觉得唔错。由于时间唔多,就算见到隔离枱好多人打边炉香喷喷,我地都系叫小菜算了睇餐牌见到有冰菜沙律,之前又系同呢个朋友去上海食过一次冰菜,觉得好特别又美味,超市街市都好少发现,出面好多舖头都无呢个菜,难得见到,梗系即刻点啦。冰菜菜面有好多水珠,就好似钻石咁闪闪发亮,只需要简单咁用麻酱调拌,非常清爽好吃鸡丝粉皮呢味野系我食上海野必叫的,比起其他餐厅,佢呢度加了大量的鸡丝,青瓜丝,同样拌以麻酱同吃,又系简单又好味的一款小食红油抄手云吞皮皮薄,份量十足, 咪睇佢好似比辣油浸住,但其实一啲都唔辣的泡椒安格斯牛柳牛柳肉味香浓,紫洋葱吸收了牛肉的肉汁,亦沾了泡椒的辣味,十分刺激又惹味,令人忍唔住一口接一口
鸡丝粉皮
红油抄手