餐厅: 南海一號
资讯:

2012-08-08 734 浏览
又一米芝莲食府 ﹗出品好满意,但服务真系麻麻地,楼底高不过环境较嘈吵,食景一流,30 楼无敌海景。隔黎就系 eye bar 喇,食饱饭仲可以叹支酒,叹个迷人夜境,倾吓计,爽 ﹗预先 book 左张靓枱,坐最入面大单边,远离人烟,正 ﹗张枱对正落地巨玻璃,无敌海景送饭,梗开心又开胃啦 ﹗刚好睇到幻彩咏香江㖞 ﹗如果睇烟花就一流喇 ﹗仲未齐人开饭,唯有影吓相,欣赏吓幻彩咏香江啦 ﹗楼底好高,好有空间感。枱正中间有个类似地动仪既装饰,不过开饭既时候就会攞走喇。我地 6 个人坐 10 人枱,真系有点疏离感觉,所以我地都坐埋少少,容易倾到计麻,但如果张枱唔够大就唔够攞送啊 ﹗研究左个 menu 好耐,决定散叫唔 order dinner set,散叫自由度较大 ﹗拍青瓜,好新鲜又清新既味道,淡淡咸香又爽口,好食。先黎几个前菜小食先,君姐同男友还未到,人齐先点主菜啦,最低消费每位 USD500,一定好丰富 ﹗麻辣海蜇,非常爽口,又够冻,微辣带麻油香,好开胃。女友唔钟意食冷盘,无口福。 脆皮烧腩仔,比两星米芝莲名阁做得更好 ﹗肉质软垫,淡淡咸香不太呛,脆皮干爽香口 ﹗多重口感,层次分明,脆滑棉实有齐

脆皮烧腩仔,比两星米芝莲名阁做得更好 ﹗肉质软垫,淡淡咸香不太呛,脆皮干爽香口 ﹗多重口感,层次分明,脆滑棉实有齐 ﹗而且不油不腻,肥瘦比例刚好,Good ﹗配甜芥辣更添鲜味,一分钱一分货,推介 ﹗

麻辣鸭舌,好美味 ﹗系我食过最惹味、最好食既 ﹗大赞 ﹗够麻又够辣 ﹗肉质弹牙滑溜,第一次食到咁高质既鸭舌 ﹗大家食到津津有味,要叫多两碟添呀 ﹗

鲜糊椒麻辣鸡,鸡肉嫩滑,味道微辣带麻,平均大路,满意,无咩特别。

响螺炖鸡汤,卖完即止 ﹗从未饮过咁浓郁既响螺味,超清甜可口,得一碗真系唔够喉,下次要每人一锅先得 ﹗就算炖完汤既响螺肉依然鲜甜,口感棉棉的,不错。

金榜酱大虾,其中一味招牌菜 ﹗个汁真系好味到不得了 ﹗淡淡甜味带点微辣,香口又滑溜溜,只配一个炸曼头点够喉 ﹗如果汁多配面包一定食到唔停口呀 ﹗虾肉爽甜、煎得惹味、虾壳炸得卜卜脆 ﹗推介必食之选。

桃园三杯鸡,还未攞到埋黎已闻到好香既气味 ﹗但系份量真系太少啊 ﹗我地六个人,每人只分得一小件,而且骨多肉少,唔够尽兴啰 ﹗又试唔真啲质感。香气就一流喇,味道较普通,一试无妨。

鸭肉碎生菜包,依个反而有惊喜㖞 ﹗生菜鲜嫩多汁又爽甜非常,而鸭肉碎炒得香口、肉汁又丰富,卷住生菜一齐食,可去油腻感,味道更清新,口感又更加丰富。虽然卖相平平,但味道十分吸引 ﹗由于馅料份量几多,又因为生菜份量少,上枱先要自己先分配好,否则到完后就唔够生菜用喇 ﹗发现每个生菜包都要卷得满满才可以刚刚好啊 ﹗鸭肉碎生菜包,炒得香浓味美,有镬气 ﹗包埋新鲜生菜同吃,美味无穷 ﹗转个头已经全部食晒。

奶油津白,君妹推介,必食之选 ﹗津白真系非常清甜 ﹗喂得软棉又多汁,滑溜非常,没半点渣,加埋香滑奶油十分可口,好好味 ﹗加上本菇既菌香,真系双得益章呀 ﹗

露笋炒鸡髀菇,真系估佢唔到 ﹗一碟咁普通既小菜都可以炒得咁好味 ﹗鸡髀菇切成方粒,口感弹牙爽脆,好似食紧肉一样呀 ﹗露笋又鲜又嫩又多汁,半点渣也没有,炒得够镬气,又香又好味 ﹗

片皮鸭,期待已久 ﹗今晚既主角出场喇 ﹗要预订先有得食架。发现米芝莲 1 星南海比起米芝莲 2 星明阁更好味 ﹗而且价钱平一半有多。鸭肉嫩滑多汁,肉质幼嫩,鸭皮薄而干爽香脆,配上清瓜鸭酱可以减去肥賸感觉,Good ﹗

龙虾汤泡贵纪饭,大受好平既招牌菜,亦系我咁大年纪食过既泡饭最好食既一个,必食 ﹗浓浓清香龙虾汤,味道甜美,饭粒脆卜卜,口感特别,好好味 ﹗如果能够再热一点就更好喇。

什菌炒带子,家常小菜,普普通通,不过不失啦,可能之前几道菜实在太利害喇 ﹗带子味道鲜甜,质感软棉,配什菌不错。

拍青瓜
奶油津白
露笋炒鸡髀菇
片皮鸭
什菌炒带子
  • 脆皮烧腩仔、麻辣鸭舌、响螺炖鸡汤、金榜酱大虾、鸭肉碎生菜包、奶油津白、龙虾汤泡贵纪饭