2018-08-01 692 浏览
宜家去将军澳方便好多,搭2个站就到,所以都多左去Popcorn果边。今次就去左天晋探朋友睇BB,食完姜醋就上网睇下附近嘅食肆谂定晚餐,就揾到天晋旁边嘅帝景湾!老实讲,如果唔系Openrice真系唔识揾到呢度!不过见到呢度嘅鸡窝食法几特别又想嚟试下~ 我哋六点钟就嚟到啱啱晚市。汤底我地拣左黄金鸡汤侍应打开台既面盖,原来下面藏咗一个生铁镬。生铁镬够镬气, 要用得靓就每次要用食油保养,用既时候冲一冲就得~所以店员都准备左水帮我地冲冲镬。先落姜蒜爆香,煎香鸡件、花胶、虫草花、鲜准山~最后加入鸡汤,汤滚好先饮两碗,真系鲜甜无比,汤料入哂味,鸡件嫩滑,花胶够厚身!饮够汤就加清汤落火锅配料~花雕肥牛真系要推介一吓!将肥牛浸入花雕入面,因为系落单即浸既,店员叫我地等一等先食,好让花雕入味~ 最正系脂肪部份,入口散发出香浓既花雕味~呢个食法真系第一次,味道层次同平时食既花雕鸡好唔同!叫左一渣桔仔水清凉一下~ 白鳝片 唔系平时双飞既切法,切得厚身,更有口感呢度都有d 手工特色野,就好似呢个手工盘四宝:啤梨丸: 外层系蟹籽入面系鲜墨鱼丸, 整成一个梨型,口感弹牙!牛油果鲜虾丸: 鲜虾丸入面有啲牛油果几特别,
老实讲,如果唔系Openrice真系唔识揾到呢度!
汤底我地拣左
黄金鸡汤
侍应打开台既面盖,原来下面藏咗一个生铁镬。
先落姜蒜爆香,煎香鸡件、花胶、虫草花、鲜准山~
饮够汤就加清汤落火锅配料~
花雕肥牛真系要推介一吓!
花雕肥牛
叫左一渣桔仔水清凉一下~
桔仔水
白鳝片 唔系平时双飞既切法,切得厚身,更有口感

白鳝片
呢度都有d 手工特色野,就好似呢个手工盘四宝
手工盘四宝
牛油果鲜虾丸: 鲜虾丸入面有啲牛油果几特别,外层鲜甜入面有牛油嘅淡淡果香~
竹笙凤尾虾: 虾滑包住只虾,中间仲有一层竹笙~ 有双重口感,卖相仲几靓添 ~
当红米卷: 呢个就系红米紫菜包住鲜准山,配搭几得意!
牛骨髓, 好新鲜口感比较实净粗身。
猪红好抢手,差唔多每台都点,好彩我地唔执输叫到最后一份,猪红实净有咬口,大大碟都系$30~
最后点左酱爆四宝丸,有d似手工盘四宝,不过加入唔同配料,一人一粒试吓都唔错!
有柚子墨鱼丸,清新、芥末芝心虾丸、黑松露磨菇牛丸、花胶粒北菇肉丸
整体唔错吖~
个汤底真系正既,真材实料!
走既时候见到路口有灯箱指示,都唔会难揾既~
花雕肥牛
桔仔水