2020-03-05 108 浏览
今次同男朋友庆祝生日,于是嚟咗湾仔呢间主打海鲜嘅餐厅~一出lift就见到平时酒楼门口摆放嘅鱼缸,摆放着唔同种类嘅活海鲜,食材保证新鲜!由于时间尚早,食客唔算多,环境相当宁静,啱晒情侣撑枱脚~店员主动向食客介绍餐听嘅主打,我哋最后叫咗两份set dinner..$288/位,包沙律、前菜、餐汤、主菜同埋甜品,计落价钱一啲都唔贵~先上菜嘅系「时令野菜沙律」,沙律菜新鲜爽脆,淋上胡麻酱,十分开胃~前菜就拣咗「刺身三款」同「矶煮鲍鱼配鲍鱼肝酱」,前者好新鲜,解雪技巧好;而后者食法好特别,鲍鱼肝酱系师傅新鲜打磨,将鲍鱼蘸一下酱汁,食物既鲜味即时升华到另一个层次,非常赞!而是日餐汤系「马刀贝味增汤」,马刀贝新鲜且食落无沙,加入汤令鲜味十分突出,正!而主菜方面,我哋叫咗「焗乳猪」,外皮香脆,肉质超级嫩滑,猪膻味亦唔重,好正!最后甜品就系「乌龙茶冻」,味道唔系好甜,啱晒怕肥嘅人士~同埋食完乳猪咁油腻,仲可以解腻~

时令野菜沙律
前菜