2023-03-29
生日食好啲系列🎂日式山林庭园嘅主题好花心思,装修摆设都系以简木系和植物为主,就好似坐咗喺庭园享受美味嘅晚餐一样,感觉恬静舒适😌~每一道菜摆盘都好花心思,而且仙气十足,打卡一流📸山 御膳$1888💠先付云丹拼盘有5个产地, 分别系岩手、根室、浜中町、宫城、北方四岛,除左矜贵豪华之外,仲有干冰嘅视觉效果配合,摆碟真系好震撼🤩💠前菜 三点用精致嘅宝盒盛载住三款前菜,有炙烧帆立贝,惹味有少少香辣点缀;小长丼蚝蚝味又重又肥美;北海道毛蟹配有柚子啫喱,味道清甜。💠蒸物北海道蒸鲍鱼配鲍鱼肝酱 十四代爽口弹牙嘅鲍鱼上面沾上咗十四代清酒嘅酒香,矜贵得嚟味道又独特~💠刺身 五点帆立贝,配上柠檬片 味道酸酸地 味道清香鲜甜牡丹虾,肥美黏口狮鱼,配京葱大拖罗,鱼油甘香肥美活北寄贝💠锅物鳕场蟹脚龟甲锅蟹味浓郁鲜甜,蟹脚粗身啖啖肉,汤底仲有菠菜卷和菇菌嘅衬托,更显鲜味~💠Sorbet柚子雪葩中间间场,用作清味蕾~💠Sushi间八,深海池鱼,鱼肉厚切,口感较滑鲛蝶,油脂甘香丰腴,咬落口感爽弹金目鲷,鱼油较重,口感肥美醋青鱼(紫菜)💠MainA4宫崎牛宫崎牛用禾秆草去烟熏,肉味香浓得来,油花亦都好平衡,入口即溶得嚟又
每一道菜摆盘都好花心思,而且仙气十足,打卡一流📸
山 御膳$1888
💠先付
💠前菜 三点
用精致嘅宝盒盛载住三款前菜,
有炙烧帆立贝,惹味有少少香辣点缀;
小长丼蚝蚝味又重又肥美;
北海道毛蟹配有柚子啫喱,味道清甜。
💠蒸物
北海道蒸鲍鱼配鲍鱼肝酱 十四代
💠刺身 五点
帆立贝,配上柠檬片 味道酸酸地 味道清香鲜甜
牡丹虾,肥美黏口
狮鱼,配京葱
大拖罗,鱼油甘香肥美
活北寄贝
💠锅物鳕场蟹脚龟甲锅
💠Sorbet
柚子雪葩中间间场,用作清味蕾~
💠Sushi
间八,
深海池鱼,鱼肉厚切,口感较滑
鲛蝶,油脂甘香丰腴,咬落口感爽弹
金目鲷,鱼油较重,口感肥美
醋青鱼(紫菜)
💠Main
A4宫崎牛
宫崎牛用禾秆草去烟熏,肉味香浓得来,油花亦都好平衡,入口即溶得嚟又唔觉得太肥腻😋
💠食事
蟹膏蟹油蟹肉拌稻庭乌冬
采用大闸蟹嘅蟹膏蟹油精华去烹煮,份量比想像中满足,感觉非常奢华,仲有炉火保温,唔怕冻咗会有腥味👍🏻
乌冬烟韧弹牙
配上十年黑醋,真系大满足🥰
💠甘事
雪糕拿破仑蛋糕
两层拿破仑中间夹住咗椰子雪糕,面头有红豆同埋大福,口感相当丰富,好想再encore多件🥹