2018-02-04 425 浏览
就快过年,又系时候约食团年饭兼聚旧喇!朋友们住新界西多,今次就拣咗屯门三圣村大排档~~ 泰海鲜食团年饭。呢次系我第二次嚟呢度食,虽然佢叫泰海鲜,但我哋并无叫泰菜,反而都系以海鲜宴为主。你可以喺餐厅直接叫,又或者去附近海鲜档 (今次部份海鲜喺关财记买),拣生猛海鲜带入餐厅比师傅加工,无论系白灼/清蒸/豉椒炒/炆/蒜蓉蒸等等,总之你想点煮都得,明码实价列晒加工费几多。嚟呢度必点海鲜汤,用杂鱼、濑尿虾、沙白蚬、番茄薯仔去煲,用料丰富,味道劲鲜甜!不过记得要趁热饮先好饮呀!我对「泰皇芝心虾丸」念念不忘,以面包粒包住去炸,入面虾胶劲弹牙,再咬落去啲芝士流心咇出嚟,口感丰富,小心热呀!(一碟3粒,我哋再加钱)凤梨鲜排骨,酸甜惹味,送饭一流!呢碟系最快清晒,可想而知几受欢迎?青山湾焗芝士龙虾(3只开边),每只都好大只,焗到金黄色,卖相吸引!你睇我用筷子笃入去,啲芝士几厚?咬落脆脆哋,肉质嫰滑,啖啖芝士咸香,食龙虾都饱饱哋 @@砵酒焗桶蚝,呢个系我哋买入嚟加工,师傅提议用砵酒焗嘅煮法 (加工费每细桶$62),少少脆,肉质肥美,少少甜又有少少酒香,真系唔错㖞!呢次团年海鲜饭颇满足呢!
海鲜汤

泰皇芝心虾丸

凤梨鲜排骨

青山湾焗芝士龙虾

砵酒焗桶蚝

呢次团年海鲜饭颇满足呢!
2018-02-03
庆祝纪念