是日系佐敦庙街附近,经过一间好地道嘅尼泊尔小店,瑟缩系街边嘅小角落,外墙上嘅menu全部都系地道嘅尼泊尔/北印小食,于是一探究竟~餐厅其实只有几张台,一坐底老板都好热情递上menu,见到menu 上面’Namaste’(I bow to you-greeting)嘅字样,就知够土炮,再揭menu全部都系地道价廉物美嘅小食,相信系为同区尼泊尔人而设先叫了份小食($20)店主系用薄饼即炸,激薄激脆,基本上你一拎上手就碎🤣表面铺上masala salad,其实系一啲混埋红葱头,青瓜,芫荽同青柠汁(冻冻地的)配合小小辣酱同薄荷酱味嘅沙律,十分有风味而又开胃嘅小食(但未必个个啱🤪)小食佐以($15)Masala系一种多种香料混合而成嘅调味料,亦都系一个泛称,系印度/尼泊尔菜中有不同嘅款式,masala tea 亦都系北印经常接触到嘅饮料,同一般奶茶唔同,会加入了多种香料包括肉桂,薄荷,茴香,生姜等,异国风味👍🏻Steamed momo-pork($40)无华丽嘅蒸笼上碟,只有最纯粹嘅味道,皮好薄,肉汁超多,伴以传统嘅Red chilli chutney dip sauce,瞬间清哂成碟🤓我哋仲有

Masala  Papad

先叫了份小食[Masala Papad]($20)店主系用薄饼即炸,激薄激脆,基本上你一拎上手就碎🤣表面铺上masala salad,其实系一啲混埋红葱头,青瓜,芫荽同青柠汁(冻冻地的)配合小小辣酱同薄荷酱味嘅沙律,十分有风味而又开胃嘅小食(但未必个个啱🤪)

小食佐以[Masala Tea(hot only)]($15)

Steamed  Momo  pork

我哋仲有胃口叫埋炒面/炒饭,但绝对唔系普通hea炒,两款都加入了香料即炒,镬气十足,加入了大量芫荽😍(不喜者可以唔使叫😅)同少量孜然同故椒粉,所以炒出嚟嘅味道唔会系我地平时食完嘅炒面/饭,而系非常惹味,香辣,炒饭更用了印度香米,长长幼身食落更有口感😋,而大大碟每碟都只系 $40-50.

最令我印象最深嘅系呢间细细餐厅竟然仲可以shisha🤣🤣,平时lkf/诺士佛台shisha就多,系佐敦庙街街头食水烟就真系第一次,仲要好平 ($150 only)味道唔系重点,其实旨在感受下地道土炮野,适逢当日系尼泊尔节日,入嚟嘅客人有啲额头都点了tika(祝福嘅意思),连店主自己都点了,此时此刻,就好似生处异地,走进了当地街头食店,体验了当地文化👍🏻

香港其实有好多呢啲地道特色小店,有时感受下地道土炮,比起坐得舒舒服服嘅fine dining更有惊喜😉如果放假经过佐敦,推介大家探索下呢间小店👍🏻
(不过利申我两样都会😛)
Masala  Papad
Steamed  Momo  pork