2022-09-14 658 浏览
這間小店已光顧起碼一年半了, 從來沒有失望過由之前不是太受歡迎, 到慢慢建立比此間感情, 真係好滿足....十分嚮往小店人情味, 雖然不同種族, 但每次見面都好親切食物味道無得彈, 這店的MOMO, BBQ PORK & CHICKEN係附近搵唔到第二間的而且可以好似大型連鎖KEEP到每次都同樣質素更加難得希望老闆兩兄弟可以堅持落去, 帶俾更多人享受尼泊爾食物風咪
這間小店已光顧起碼一年半了, 從來沒有失望過
十分嚮往小店人情味, 雖然不同種族, 但每次見面都好親切

而且可以好似大型連鎖KEEP到每次都同樣質素更加難得

希望老闆兩兄弟可以堅持落去, 帶俾更多人享受尼泊爾食物風咪
题外话/补充资料: 老闆同大廚們都好NICE嫁
2022-09-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • BBQ PORK & CHICKEN
  • 炒麵
  • MOMO PORK
2021-09-21 724 浏览
收夜要搵間餐廳坐底食個飯係有啲難道,最近經過啲橫街發現呢間小店!冇睇錯!係尼泊爾菜!坐底睇睇餐牌,比想像中多野食,而且仲好平好平!!Chowmin(pork)$50簡單既炒麵,豬肉比較乾既,炒麵配埋佢個辣醬食先可以發揮到呢個麵既魔力!Masala Papad$20呢個意想不到的好食!!又香又脆!鋪係薄餅上面既沙律,味道mix得好好!呢個絕對推介!Masala tea$15好飲呀!!好耐冇飲過呢樣野!會再有下次既小店~係吹水既好地方!
冇睇錯!係尼泊爾菜!

坐底睇睇餐牌,比想像中多野食,而且仲好平好平!!

Chowmin(pork)$50

Masala Papad$20
呢個意想不到的好食!!

Masala tea$15
好飲呀!!好耐冇飲過呢樣野!

會再有下次既小店~係吹水既好地方!

Chowmin(pork)
Masala Papad
2021-09-13
Masala Papad
2021-03-12 502 浏览
點左5個食物,襯🍻,價廉物美夠正宗👍🏼👍🏼真心讚👍🏼👍🏼下堂後同同學老師一齊去吹水飲啤酒,老闆娘好好又開張相俾我哋出出面傾到收檔(因為十點冇堂食)!食物好正,steam momo (veg.)手做唔似係現成野~~Masala Papad 酸酸辣辣,配上脆片,送酒一流👍🏼Pani Puri 脆脆波波配上檬汁汁嘅湯係勁正😋有機會一定會再幫襯最可惜係十點就要走人,野食都食唔切,但已經一人隊咁兩支啤酒🍻
點左5個食物,襯🍻,價廉物美夠正宗👍🏼👍🏼真心讚👍🏼👍🏼
有機會一定會再幫襯

是日係佐敦廟街附近,經過一間好地道嘅尼泊爾小店,瑟縮係街邊嘅小角落,外牆上嘅menu全部都係地道嘅尼泊爾/北印小食,於是一探究竟~餐廳其實只有幾張檯,一坐底老闆都好熱情遞上menu,見到menu 上面’Namaste’(I bow to you-greeting)嘅字樣,就知夠土炮,再揭menu全部都係地道價廉物美嘅小食,相信係為同區尼泊爾人而設先叫了份小食($20)店主係用薄餅即炸,激薄激脆,基本上你一拎上手就碎🤣表面鋪上masala salad,其實係一啲混埋紅蔥頭,青瓜,芫荽同青檸汁(凍凍地的)配合小小辣醬同薄荷醬味嘅沙律,十分有風味而又開胃嘅小食(但未必個個啱🤪)小食佐以($15)Masala係一種多種香料混合而成嘅調味料,亦都係一個泛稱,係印度/尼泊爾菜中有不同嘅款式,masala tea 亦都係北印經常接觸到嘅飲料,同一般奶茶唔同,會加入了多種香料包括肉桂,薄荷,茴香,生薑等,異國風味👍🏻Steamed momo-pork($40)無華麗嘅蒸籠上碟,只有最純粹嘅味道,皮好薄,肉汁超多,伴以傳統嘅Red chilli chutney dip sauce,瞬間清哂成碟🤓我哋仲有

Masala  Papad

先叫了份小食[Masala Papad]($20)店主係用薄餅即炸,激薄激脆,基本上你一拎上手就碎🤣表面鋪上masala salad,其實係一啲混埋紅蔥頭,青瓜,芫荽同青檸汁(凍凍地的)配合小小辣醬同薄荷醬味嘅沙律,十分有風味而又開胃嘅小食(但未必個個啱🤪)

小食佐以[Masala Tea(hot only)]($15)

Steamed  Momo  pork

我哋仲有胃口叫埋炒麵/炒飯,但絕對唔係普通hea炒,兩款都加入了香料即炒,鑊氣十足,加入了大量芫荽😍(不喜者可以唔使叫😅)同少量孜然同故椒粉,所以炒出嚟嘅味道唔會係我地平時食完嘅炒麵/飯,而係非常惹味,香辣,炒飯更用了印度香米,長長幼身食落更有口感😋,而大大碟每碟都只係 $40-50.

最令我印象最深嘅係呢間細細餐廳竟然仲可以shisha🤣🤣,平時lkf/諾士佛臺shisha就多,係佐敦廟街街頭食水煙就真係第一次,仲要好平 ($150 only)味道唔係重點,其實旨在感受下地道土炮野,適逢當日係尼泊爾節日,入嚟嘅客人有啲額頭都點了tika(祝福嘅意思),連店主自己都點了,此時此刻,就好似生處異地,走進了當地街頭食店,體驗了當地文化👍🏻

香港其實有好多呢啲地道特色小店,有時感受下地道土炮,比起坐得舒舒服服嘅fine dining更有驚喜😉如果放假經過佐敦,推介大家探索下呢間小店👍🏻
(不過利申我兩樣都會😛)
Masala  Papad
Steamed  Momo  pork
2019-10-29 622 浏览
咖喱雞肉飯$50咖喱質地好傑,份量好少唔夠撈飯,不過痴得實d雞肉。雞肉居然係鬆脆嘅,以為食緊豬頸肉,味道似燒雞。咖喱裏面有杞子,菜心同白菜有紫蘇葉味,成個飯好特別。飯係印度長米,正正常常。仲有一碗綠豆菜湯,似咸既綠豆沙印度拉茶$15好重奶味,杯底有茶粉食物真材實料,值得一試。
咖喱雞肉飯$50

仲有一碗綠豆菜湯,似咸既綠豆沙

印度拉茶$15
好重奶味,杯底有茶粉

食物真材實料,值得一試。
2019-10-14
2019-08-11 374 浏览
😽好食到要寫食評❤放工諗住去澳牛食過閃電餐回家休息,但去到見到佢門口堆行李箱同大媽,已經無曬mood喇,就無意中發現左呢間尼泊爾餐廳,餐廳好細得3張枱但有新鮮啤酒賣,係門口就聞到濃烈我嘅香草味非常吸引,但一D都口無油o益味,我有限認知印度野太油同汚糟同尼泊爾係唔同,尼泊爾食物雖然顏色似,但有好多係心機菜,同食材健康,純粹路過買左咖哩豬飯(尼:Choila),好想下試埋餃子(尼:Momo)🥟送啤酒🍺一個人嘅關係我揀左咖喱豬飯外賣,但回家返現呢個50蚊嘅外賣係一個寶藏,超好食亦好有營養。首先,佢有一個扁豆湯,用左好多香料濃郁好味,係無油㗎!🍲之後個飯嘅配菜已經有一個餸咁多而且全部都係菜,一邊係鹽水芥菜另一邊係薯仔秋葵菇菇,味道唔濃,亦適合港女口味💕到主菜個咖喱豬,係炸左嘅豬柳粒,有薯仔同香料一齊煮,食落唔會乾唔油,面頭有d芹菜同芫荽,勁有heart 5星級質數大家樂價錢😻🍴
😽好食到要寫食評❤

首先,佢有一個扁豆湯,用左好多香料濃郁好味,係無油㗎!🍲

之後個飯嘅配菜已經有一個餸咁多

2019-08-02
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • Momo
  • Choila
2017-01-21 943 浏览
Free+easy place to hangout till late.Is nice to try new tastes in the evening after hustle & bustle,quick fast foods during the office hours.can always customise your food's spiciness,grilling level,cooking level etc.

2016-12-24 657 浏览
Tonight I came across Grill House at Jordan. It is a Nepali restaurant, I'm very excited to try something new!The waiter greeted us friendly and introduced the menu to us.We Ordered momo at the end which is Nepali dumpling. Omg ! They are delicious and I wish to have more!Momo is basically pork dumpling with herbs and you eat with the spicy sauce. It is very tasty especially the dumplings are very juicy.I will definitely come back to Grill House! Highly recommended. Everyone should try

are very juicy.

2016-12-23
  • Mo  mo
2016-12-21 476 浏览
經過時被門口食客的餃子吸引,即管進來一試,店員一看到我的光臨立刻遞給我餐牌加上友善親切的笑容,是香港餐廳少有的原來這是一家尼泊爾人開的餐館,有炒飯、粉麵和串燒等等⋯⋯播著尼泊爾電視節目,很有風味,價錢亦很相宜!點了一個豬肉餃子和湯,餃子加湯只需加$5,湯裡面有豬骨、莞茜和洋蔥,味道辣辣的,頗惹味。餃子皮造得很薄,但也可做到肉汁豐富醬汁雖然吃不出是什麼材料,但味道平均(因為本人很怕吃很咸)P.s.等待餃子時,店員亦細心的遞上飲品餐牌和紙巾,非常貼心👍🏻最後,胃口小的我吃不完餃子和湯,只是吃了一半多一點點左右,店員亦希望我留下意見,詢問是否不合口味,抱歉了,是我胃口太小你的食物很好味,會再光顧的!加油!大家儘管一試,小店值得支持,希望生意蒸蒸日上,你們的用心客人是能感受的

餃子皮造得很薄,但也可做到肉汁豐富
醬汁雖然吃不出是什麼材料,但味道平均(因為本人很怕吃很咸)

你的食物很好味,會再光顧的!加油!