Bochord

2024-08-01 366 浏览
生日月真系好多饭局,今次就去左呢间位于铜锣湾嘅”图书馆”食午餐餐厅环境典雅,岩哂我呢d注意仪式感嘅港女🥰午餐就分别有3-5道菜可选择,今次我地就拣左4道菜🥰先黎一份餐包🌿French Duck Breast Tartare外层系香脆嘅烤卷,内层系用52℃烟熏制成嘅鸭胸肉,味道香浓,配合Greek yogurt及法国韭菜,口感层次丰富🌿Cedar Smoked Salmon & Raw Tuna呢款系三文鱼+赤身,配上泰国醋及芥末酱,口感清新,刺身上加左岩盐调味,系一道十分开胃嘅前菜🌿Hummus & Artichoke Bisque用鹰嘴豆、黑蒜、茴香、番茄干煮成嘅汤,用鸡汤熬制而成,味道唔算好浓但豆香味十足🌿Lobster Bisque 酥皮香脆,旁边仲配有Brandy鲜奶油,直接加落汤度令龙虾汤更香滑,汤内亦有龙虾肉,但如果汤底可以更浓郁就更好喇🫶🏻🌿Red Wood Charcoal Grilled Spanish Cuttlefish & Octopus个人黎讲相比起肉类我更钟意海鲜,一碟已经有齐墨鱼&章鱼,章鱼用52℃低温烹调,两款肉质都好弹牙🌿Red Wood Charco

餐厅环境典雅,岩哂我呢d注意仪式感嘅港女🥰

午餐就分别有3-5道菜可选择,今次我地就拣左4道菜🥰

先黎一份餐包

🌿French Duck Breast Tartare

🌿Hummus & Artichoke Bisque

🌿Lobster Bisque

🌿Red Wood Charcoal Grilled U.S. Prime Beef Flank Steak

牛扒用左侧腹部位,肉质较瘦但不失浓郁感,每一片都呈现出完美嘅粉红色,嚼劲十足,旁边配有焗薯、芦笋及黑松露片

🌿Lemongrass Mango Mousse Cake
🌿Strawberry Mousse Cake

甜品非常有诚意,卖相精致,为午餐划上完美句号
2024-07-24