2022-09-29
和旧同学小聚,同学建议去深水埗“文青街”,我第一次听深水埗有条咁嘅街?放工时间穿过深水埗大街小巷,见得最多的唔系文青,而系南亚裔人士,踢拖坐在栏杆上倾计!去到餐厅,好似去咗另一个世界,灯光光猛,人多热闹,与身后的黑暗对比,感觉有啲奇妙~~牛油果田园沙律伴多种蔬果,沙律汁非常好味。泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麦饭,另加手抓饼手抓饼好酥好好味,青咖喱味道微辣,伴手抓饼食极都想再食。其他拌菜有南瓜、珍珠笋、豆腐等,味道清新,感觉健康。素年经典不可能芝士汉堡同学点咗呢个招牌菜,但我就唔太啱,咬落去有啲难咀嚼,本身亦唔太接受人造肉。炸薯片就好好味,外脆内软有质感,唔点茄汁都够味。生酮日式大阪烧潮流兴生酮,于是点咗个生酮日式大阪烧,但分量较少,食完几件青瓜、菇之后,剩低嘅椰菜比较难用餐具食,感觉好似垫底装饰嘅菜。 值得一提的是,餐厅的员工从厨师到服务员都非常年轻,有位短头发女服务员态度好诚恳,佢未必好热情,但我哋提出嘅要求,佢都立即回应,唔会比脸色。
牛油果田园沙律
伴多种蔬果,沙律汁非常好味。
泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麦饭,另加手抓饼
素年经典不可能芝士汉堡
生酮日式大阪烧