2020-03-11
今日1个人来到官塘,无意中行入『菊月町』呢间餐厅,本来只想吃个餐就算,但经店员介绍后,先知道间餐厅集铁板烧,寿司,刺身,厨师发办,居酒屋于一身,而个980蚊的Omakase 『焰月』似乎几吸引,于是乎为咗奖励自己今日做咗个人生好重要的决定,就拣咗呢个餐,可以慢慢叹,又可以同厨师交流下。前菜系花螺,跟住就有两种鱼嘅刺身,之后就系冲绳珍珠蚝,鲣鱼同埋大拖罗。之后嘅渍物系葱头,蒜头同平时少吃嘅淮山,有一刹那以为系菜脯,因口感有D相似。而今日的烧物系『柑鲷』同海胆酱配『烧虎虾』,柑鲷因以柑为饲料而得名,而鱼鳞竖起如刺猬,好趣致,吃落卜卜脆,鱼肉肉质鲜美,营养价值高,领略到奢华之味。海胆同鸡蛋制成海胆酱配大只结实弹牙的烧虎虾实在美味しい。丰富嘅口感之后,来碗吸物~淡淡的鱼汤,准备迎接下一轮嘅寿司,分别有章红鱼,第一次吃的鲂𫚒,软腍嘅深海池鱼,金目鲷,带子5种寿司,再来个拖罗葱花卷物,本应有个生果作结嘅,但呢个时候客人就来坐满,师傅好唔得闲,咁我就放弃了