2024-08-06
今日同朋友去咗鲗鱼涌地铁站附近一间台式料理餐厅食晚饭。餐厅环境舒适,而且佢啲食物都好地道有一啲台湾嘅小炒。我自己叫咗古早味家乡拌面配鸡排。呢碗拌面真系好有台湾特色,面条煮得啱啱好,口感滑顺,唔会太硬。拌面嘅调味汁味道浓郁,带有一啲微微嘅甜味,里面有啲卤肉,所以有啲肉汁,食落去非常开胃。最吸引嘅就系上面𠮶块炸鸡排,外脆内嫩,鸡肉鲜嫩多汁,咬落去好有满足感! 而且身边有一个酱汁,我觉得同个鸡扒几夹!本身鸡排嘅脆皮上面,佢沈有少少甜粉,唔确定系堂定系台湾𠮶只梅粉!整体来讲几特别!招牌牛肉炒饭炒饭嘅颜色金黄,够晒镬气,粒粒分明,唔会黏埋一齐。牛肉炒得刚刚好,嫩滑又唔油腻,味道相当鲜美,仲有一啲葱花同埋胡椒粉嘅提味,饭粒吸收咗牛肉嘅鲜味!重点系真系超级大碟,本身谂住叫小炒最后都嗌唔到啦。总括来讲,今次嘅晚餐真系非常满意,无论系拌面定炒饭,味道偏向地道。如果你钟意台湾美食,真心推荐大家去试下呢间餐厅,绝对唔会失望!下次再嚟一定要试下佢哋其他嘅招牌菜!
招牌牛肉炒饭