🇯🇵虽然日本开始慢慢放宽,但系仲未去到嘅我地唯有继续揾好嘅日本餐厅一解乡愁啦😆今次黎到中环同大家试下来自新加坡嘅和牛怀石料理😎「犇Ushidoki」,佢获新加坡米芝莲推介,由日本人主理,主打小田和牛嘅怀石料理,以厨师发办形式呈现~一入餐厅已经好似返咗日本咁,店员服务好好介绍好用心,仲可以对住两位日本师傅系面前,即席制作怀石料理,体验相当唔错👍🏻首先黎嘅系非常精美嘅➡️"冷盘",热水轻轻熨过微微泛红嘅"小田和牛",配上啫喱醋,山药泥同时令时疏,面头再加上即磨乌鱼子粉,食落牛肉好嫩滑,牛肉味酸酸地嘅汁鲜味好特出又好清新,所有配料混合之后乌鱼子嘅咸香又更加提鲜,而山药泥就令到口感更滑,真系够哂开胃😋之后系➡️"牛舌汤",用新鲜鸡煲成嘅高汤加上冬瓜,同日式鱼蛋成个汤都好鲜甜,主角牛舌煮到非常嫩滑,食落入口即溶牛味特出,真系好正🥰跟住到第一件➡️"和牛寿司",肉系用咗牛臀肉盖,位于臀部较上位置,肉质纤维较多,脂肪含量较低,非常有咬口同多肉汁,肉味香浓,加埋干燥黑鱼子粉,够哂鲜味🤤👍🏻再黎系➡️"和牛他他",除咗和牛,佢仲有酸黄瓜同洋葱,食落更清爽,面头仲有鱼子酱,海胆,同紫菜天妇罗食落口感更有层次,海胆

冷盘

和牛寿司、牛舌汤

再黎系➡️"和牛他他",除咗和牛,佢仲有酸黄瓜同洋葱,食落更清爽,面头仲有鱼子酱,海胆,同紫菜天妇罗食落口感更有层次,海胆好creamy,鱼子酱咸味岩岩好配合和牛他他突出鲜味,唔错😛
和牛他他

黎到熟食➡️"和牛肉寿喜烧",大厨系煮之前仲比我地确认下牛肉外观,纹理细致,真系望见都想食🤤🤤 寿喜烧入面有大厨煲咗好耐好淋嘅洋葱配埋嫩滑和牛同松茸非常好食,寿喜烧汁唔会太甜岩岩好,配饭真系一流,饭上面仲加左松露片,更加惹味😝😝
和牛肉寿喜烧

食到差唔多,大厨仲准备咗清新酸甜嘅➡️"青梅沙冰",可以调节口感,清清油腻,继续下半场,咁细心真系抵赞🥰

到第二件➡️"和牛寿司",今次用咗肉眼盖位置,牛肉轻轻火炙过油脂味好突出,表面加咗"红酒苹果蓉"酸酸地嘅味道更加带出牛鲜味😁
和牛寿司

之后系➡️"吉列牛",和牛今次系沙朗嘅位置,肉质比较结实有咬口。虽然系吉列牛,和牛仲系好靓嘅粉红色,油脂好平均,配埋海胆同鱼子酱两种口味,好似三文治咁一啖咬落去真系够哂正😍
吉列牛

跟住系菲力位置嘅➡️"小田和牛肉",一黎到摆碟已经好有心机,一开盘有氮气嘅烟雾效果,好睇又好食😆
配菜有露笋,茄子同一个鱼糕制成嘅假茄子非常精美,味道方面,由于系菲力油腻唔多,但食落牛肉就更加嫩,加埋特制嘅红酒汁,牛肉味好似系口入面爆出黎咁,真系一流👍🏻
小田和牛肉

接住系烧物➡️"炭烧西冷",油脂好出,烧完唔算油腻,五成熟口感岩岩好,仲有阵阵炭香,配上柚子胡椒,柚子醋同芥末都同牛肉非常夹👍🏻
配菜有洋梅,青柠,炸素面,炸蒜片,烧甘笋可以一次过试唔同口味,而年糕配上面豉酱,系估唔到咁夹,软淋淋嘅口感同面豉嘅咸香,真系想食多几旧😝
炭烧西冷

主食系➡️"牛尾冻素面"配上柴鱼片,芝麻,鱼子,原本无咩味嘅素面,加上海鲜咸香好惹味,素面口感非常幼滑,旁边仲有腌制过嘅牛肉边位,食落爽口又滑同素面好夹😋
牛尾冻素面

最后系甜品,用两块饼夹住一款➡️"威士忌口味嘅雪糕",食落酒味十足,但店员竟然同我地讲佢系完全无酒精成份,真系够哂特别。另外佢仲有个鸡蛋布丁,用好似鸡蛋壳嘅小杯装住非常精美😍
威士忌雪糕

🔸小田和牛怀石料理 ($2000 per course)
2022-08-17
用餐时段