2023-11-17 73 浏览
铜锣湾食肆林立,喺边宁顿街有一间特色地道星加坡菜叫A.T.A.S. (A Taste Above Shiok)意思系味道超级正! 店内装潢以白色为主调,并加入木材及绿植图案等元素,打造出简约休闲嘅用餐环境。1. 咸蛋苏东:新鲜弹牙嘅鱿鱼,厨师即点即炸,炸得酥脆,再混合惹味咸蛋黄酱,沙沙嘅口感,滋味十足。2. 大虾喇沙:我最爱嘅新加坡经典美食之一!浓郁嘅椰奶汤底,加上香料、鱼丸、豆卜、熟蛋、青口及两大只新鲜Q弹嘅老虎虾,量大又足料! 可以拣掺掺(即半油面半米粉)饱满口感同地道鲜美味道充斥味蕾。3. 白雪牛油骨:第一次见到咁特别嘅菜式!香嫩嘅排骨沾上奶油酱、洒满椰丝同奶粉,一放上枱已经闻到好香芝士味!食落香口又咸咸甜甜,独特配搭,味道令人一试难忘。4. 斑兰冻奶茶:斑兰有一种独特天然芳香,估唔到混合奶茶,味道好夹。斑兰嘅香气平𧗾茶味嘅苦涩。餐厅可以让客人选择用「花奶」或「炼奶」调制,入口有种冰凉顺滑感觉。

咸蛋苏东
斑兰冻奶茶