2019-05-03 4623 浏览
今日约咗旧同事系公司附近食晏,想揾间餐厅静静地倾下偈。留意咗依间日本餐厅好耐,今日终于可以试下。12:15嚟到唔洗等位,餐厅系传统日系装修,一行入去己经觉得环境好舒服。因为定食好吸引,所以好快己经谂好食咩,最后每人Order一个午市定食。「特选炸猪扒定食」炸猪扒定食份量唔细,块炸猪扒大过我手掌,再加一大碗珍珠米饭,一碗味噌汤及两款前菜。首先猪扒嘅外层做得好好,新鲜面包糠唔索油,炸得刚刚好,好松唔会太干身,最紧要系唔会𠝹到成口损晒。而猪扒肉质非常嫩及juice,食咗几旧猪扒后更可以食返D椰菜丝加柠檬汁清清味蕾。「自家制日式风味汉堡扒定食」同样地有饭、汤、前菜份量唔细。汉堡扒上面只太阳蛋果然不负所望,切开只半生熟嘅蛋黄,汉堡扒连蛋黄一齐食果然不得了,蛋黄好香。而汉堡扒煎得刚刚好,内里依然非常juice,但薯角就一般般,同成个定食有少少格格不入。

「特选炸猪扒定食」

「自家制日式风味汉堡扒定食」
2019-04-24