2013-05-25 57 浏览
同事们想试下新嘢,便趁星期五晚放工到左呢间新开既"尝馆"试试。咁大班人当然要预早订位,尤其系星期五晚! 间餐厅就在北海中心后面,在轩尼诗道,见到个蓝球场转入横街就见到。门面系用红色方型灯箱,再配木材,颇有中国特色。7点未够我地便到左,餐厅未爆,但大部份枱都已有RESERVED牌。餐厅面种不算大,有齐大中细枱,我地7人被安排坐在贴墙的长枱,枱櫈颇寛敞,体型大既人都唔会嫌窄 侍应服务态度殷勤,会同你倾计,推介下餐厅既招牌菜,有点像旧式餐厅的老伙记,人情味十足。食到8点半已有好多WALK-IN客问有冇位,看来餐厅名声不错。先嚟一味出面餐厅少见到的山葵子竹炭冷面WASABI加上弹牙竹炭冷面,味道出奇地配合,白芝麻令冷面更加香口。这款作为夏天前菜真系好适合山葵沙律安格斯牛肉粒沙拉骨食过好多次,WASABI CROSSOVER 沙拉牛肉粒都系第一次食,牛肉粒被煎得外脆内嫰,成功将肉汁锁住,加上WASABI沙律酱既酸甜辣味,真系好夹。蒜蓉粉丝蒸元贝食海鲜只有一个重点,就系新鲜! 元贝蒸得刚好,蒜蓉味道亦调得适度,唔会抢晒元贝既鲜味。蒸笼仔荷叶龙趸饭(特别加虾版)有位同事唔食鱼既关系,为左迁就佢,我地
同事们想试下新嘢

先嚟一味出面餐厅少见到的山葵子竹炭冷面

山葵沙律安格斯牛肉粒

蒜蓉粉丝蒸元贝

蒸笼仔荷叶龙趸饭(特别加虾版)
有位同事唔食鱼既关系,为左迁就佢,我地要求加钱请大厨放左几只开边虾比佢
,用蒸笼蒸既饭真系特别香,龙趸既鱼味鲜甜,鱼脂溶在口中,加上荷叶饭香味,好正~

炸猪手配尝馆秘制酱汁
再嚟餐厅既招牌菜,当晚差不多每张枱都有点的炸猪手,猪皮够脆,猪手肉够弹牙,秘制酱汁味道是酸酸的,配上猪手的咸肉就刚好,味道清新可口。上碟时猪手已切好,刚好一口,值得推介!

马拉盏啫啫芥菜煲
呢味𩠌好多餐厅都做到,但呢度用左好靓既虾米,系啖啖肉的,赞!

餐厅服务及食物都唔错,埋单只系二百蚊左右(加啤酒),适合一大班人或三五知己边食小菜边饮啤酒,值得再帮衬。

希望下次再试下另一主打菜麻辣鸡煲同打边炉。

题外话/补充资料: 香港的小店经营餐厅已买少见少(尤其在挨贵租的小店店主),希望大家能继续支持本土饮食文化。
2013-05-24
  • 山葵沙律安格斯牛肉粒