2018-03-26 136 浏览
铜锣湾食肆林立, 各国食物应有尽有. 要比平靓正, 性价比高, 必定系港式茶餐厅! 茶餐厅位于大厦既二楼, 上到去见到一排排卡位, 灯火通明, 侍应左穿右插地工作, 系港式茶餐厅既特色. 我地去医肚已经差唔多系晚上9点, 过晒晚饭时间都甘多人. 收银呀姐问我地几位呀?! 之后立即叫侍应带位, 直接, 爽快!!由于我地2个都饿鬼上身, 见到价钱牌食物真系唔贵, 好放心甘叫左几样野大家SHARE 食!明炉烧味三拚 – 油鸡 叉烧 烧腩仔油鸡 – 鸡肉结实,啖啖肉,好入味. 最抵赞系D姜蓉, 好足料, 姜切得够细粒. 加埋一齐食先系广东烧味!叉烧 -叉烧一定系半肥瘦先至好食!!! 唔使特别讲, 自动上半肥瘦叉烧就知呢道D叉烧好食! 肥膏位咬落去喷晒D肉汁, 瘦肉位唔硬好淋易咬. 蜜汁唔太甜, 成旧叉烧绝对唔会干争争, 拎黎送饭仲正!!!!烧腩仔 – 睇相都见到系肥瘦一层一层间隔开, 绝对唔系拎D普通烧肉昆人. 切开细细萧容易食, 呢D先系烧腩仔既精神. 加埋脆卜卜既外皮, 黄芥末, 绝对唔可以马虎!广东烧味就系甘有规有矩, 蜜汁唔会点油鸡, 姜蓉唔会点腩仔,呢种潜规则系广东人先会明!!!芥兰

明炉烧味三拚 – 油鸡 叉烧 烧腩仔

芥兰炒鲩鱼片
芥兰同鲩鱼片都系极之难炒. 前者炒得耐又怕淋, 炒唔熟又太硬, 后者就最易炒到鱼片变鱼灰. 呢碟芥兰炒鲩鱼片够获气, 芥兰爽脆有咬口, 鲩鱼片仲见到系鲩鱼片, 配上姜汁, 真系简单得黎又好食, 又有鲜味.

虾头膏蟹肉炒粉丝
另一有获气之作. 炒粉丝条条明, 唔会夹起一著著.就甘睇好似得几条银芽同鸡旦, 但入面其实非常足料, 有好多蟹肉同物虾膏 ,已经好够味唔使再加任何酱料. 份量好多, 2个人食一定够分.

柑桔七喜
简直就系香港人既民间智慧. 一粒咸柑桔可以医喉咙痛, 系茶餐厅加埋七喜就变成一杯历久不衰既冻特饮. 你话呢种浪漫鬼佬点会明?

成餐饭快靓正, 见到侍应走来走去, 辛勤工作, 爽快,霸气,食物大件爽抵食, 医饱个肚先系最实际!! 呢种就系茶餐厅既态度同宗旨!
另外见到餐牌有扒锯, 下次必定会黎再试!!!!