2022-09-16 259 浏览
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡由细食到大嘅甜品舖~ 以前细个老窦成日带我去食🤤 到而家每次经过地茂馆都会外卖糖水返屋企食.ᐟ.ᐟ 而家越开越多间分店但始终都系九龙城本店最有风味😼 而且价钱抵食 系同朋友食完饭之后想食个甜水嘅好选择.ᐟ.ᐟ 👭🏻👬🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 芒果凉粉小丸子 $30 (3.8/5)芒果食落几甜几香~ 份量都好多🥭.ᐟ.ᐟ 芒果小丸子烟烟韧韧 略嫌凉粉太大粒~ 一粒要分两啖先食到🤣 凉粉同小丸子都有好多粒 食完好友饱足感🫶🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 蛋白炖鲜奶 (冻) $27 (4/5) 今次嗌咗冻食~ 鲜奶味都够浓烈🥛 蛋白冇蛋腥味而且食落好顺滑 又系大大碗🥣 不过如果想食奶味出啲嘅朋友就要选择热食了.ᐟ.ᐟ ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 香滑芝麻糊 (热) $25 + 芝麻汤圆(2粒) +$7 (3.7/5)芝麻糊嘅芝麻味浓郁🥹但入口唔算细滑~ 系比较稀𠮶种芝麻糊 不过不失.ᐟ.ᐟ 👌🏻 芝麻汤圆唔知系咪见我同朋友有三个人所以佢俾咗三粒我哋😆 系普通芝麻汤圆嘅味道冇乜特别.ᐟ.
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 芒果凉粉小丸子 $30 (3.8/5)
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 蛋白炖鲜奶 (冻) $27 (4/5)

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

芝麻糊嘅芝麻味浓郁🥹但入口唔算细滑~ 系比较稀𠮶种芝麻糊 不过不失.ᐟ.ᐟ 👌🏻 芝麻汤圆唔知系咪见我同朋友有三个人所以佢俾咗三粒我哋😆 系普通芝麻汤圆嘅味道冇乜特别.ᐟ.ᐟ

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 软滑糖不甩 $20 (3.6/5)
糖不甩系自家制的👏🏻 好烟韧~ 软硬适中 唔会浆住过口 不过一定要趁热食🍴冻咗会变硬.ᐟ.ᐟ 略嫌花生碎唔够多🥜 食到最尾𠮶粒得返少少🤏🏻

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

📍地茂馆甜品 (九龙城)
九龙城福佬村道47号地舖

#香港美食 #九龙城美食 #hkfood