2022-03-07 594 浏览
莆田系香港少数有得食福建菜既餐厅,佢系好多地方都有分店,仲攞左几届米芝莲推介。本身以为价钱会比较贵,但系惊喜发现原来佢既午市套餐好抵食,一个人食都可以食得好丰富,有前菜有主食仲有汤,仲免加一添!1⃣️莆田午市一位餐($68) 包左三款自选小菜、主食同埋炖汤  👉卤水炖豆腐卤水唔会太咸  👉水晶猪蹄冻几精致,但系食落有少少肥  👉家常焖笋干 咸咸地焖得几入味  👉兴化炒米粉配料都几丰富,有虾、猪肉、菜等等,面头既紫菜系脆脆地既伴埋米粉食几唔错☺️米粉炒得好爽,一啲都唔油,唔会好重口味,食落几香😋  👉玉米萝卜排骨炖汤 呢度既炖汤系每日都唔同既。饮落清甜唔油,入面仲有粟米、排骨、萝卜,唔洗70蚊仲有炖汤饮都几正👍  2⃣️莆田午市头等餐(两位用)($198) 👉虾苗伴头水紫菜好钟意呢个紫菜🤤紫菜系冷盘黎,加左啲醋调味,酸酸地好开胃,仲有啲虾米。简简单单但系好好食。  👉大白菜炖软豆腐 大白菜煮得好淋,汤底清甜就咁饮都好唔错😚豆腐索晒汤汁,软软地,食落口好有豆香而且好绵,可以即刻系口到化开既感觉。  👉传统海蛎煎 蚝饼有好多唔同既做法,有台式、泰式、潮式,福建菜既版本都系第一次食😯薄薄一层蛋皮,面头铺

1⃣️莆田午市一位餐($68)
包左三款自选小菜、主食同埋炖汤

👉卤水炖豆腐
卤水唔会太咸

👉水晶猪蹄冻
几精致,但系食落有少少肥

👉家常焖笋干
 咸咸地焖得几入味

👉兴化炒米粉
兴化炒米粉

👉玉米萝卜排骨炖汤

2⃣️莆田午市头等餐(两位用)($198)
👉虾苗伴头水紫菜
虾苗伴头水紫菜

👉大白菜炖软豆腐

大白菜炖软豆腐

👉传统海蛎煎

传统海蛎煎
蚝饼有好多唔同既做法,有台式、泰式、潮式,福建菜既版本都系第一次食😯薄薄一层蛋皮,面头铺满好多既蚝仔,蘸一下佢配上既酸辣酱汁,好有鲜味!

👉渔民紫菜焖饭
渔民紫菜焖饭
原锅上,入面有紫菜、猪肉、蚝,饭焖得好入味,饭粒吸收晒啲紫菜碎加蚝既鲜味,好食😋

👉甜品
甜品系雪耳糖水,有少少太甜。

3⃣️芋香鸭($99)
芋香鸭
外皮好脆,脆皮下系芋泥,中间包住鸭肉,好有层次感🤩食落感觉唔油腻,鸭肉唔会好肥,搭配埋芋泥食个口感好正~芋泥增加口感但系唔会盖过鸭味😌
兴化炒米粉
虾苗伴头水紫菜