2024-07-18
今日去咗沙田嘅新城市广场食晏昼饭。呢间 Here Thai Market 原来系"Asia's 50 Best Restaurants" 第一名厨Chef Ton同泰国知名酒家文苑酒家创办人文伟贤师傅拍档开设嘅泰国餐厅嚟架!呢间餐厅嘅菜式无论是甜度定系辣度,都会特别帮香港嘅客人调整番,应该大家都唔会食唔惯啦。呢一碟蟹肉炒饭好出色,我唔只系钟意佢啲蟹肉份量够哂多,更加系成碟炒饭都炒得唔油腻。蟹肉咬落去好有质感,而且炒饭用嘅系相对简单嘅调味,唔会遮盖蟹肉嘅鲜甜,呢个配搭真系好夹。泰式烧烤原条鱿鱼,火喉啱啱好,唔会烧到太韧,一上枱𠮶阵香气四溢,食落爽口弹牙,同埋份量唔算细,一只两个人分都好够食。海鲜炒阔河粉阔河粉烟韧弹牙,配料丰富,有大虾、鱿鱼圈、带子等等炒起上嚟非常有镬气,好惹味。椰奶蟹枣呢个茶式相对比较特别,系炸好咗嘅蟹枣配合埋椰奶一齐食嘅。椰奶好香,摆入口之后啲蟹肉你喺口里面喺绽放。饮品方面嗌咗「泰式手打柠檬茶」甜度适中,完全冇苦涩味有柠檬嘅清香但系唔会酸。而另一杯饮品系「泰式椰奶咖啡」椰香扑鼻,甜美可人,饮完一啖忍唔住即刻饮下一啖。Here Thai Market菜式相当之多,而且环
泰式烧烤原条鱿鱼,
火喉啱啱好,唔会烧到太韧,
一上枱𠮶阵香气四溢,
食落爽口弹牙,
同埋份量唔算细,一只两个人分都好够食。
海鲜炒阔河粉
阔河粉烟韧弹牙,
配料丰富,有大虾、鱿鱼圈、带子等等
炒起上嚟非常有镬气,好惹味。
椰奶蟹枣
呢个茶式相对比较特别,
系炸好咗嘅蟹枣配合埋椰奶一齐食嘅。
椰奶好香,摆入口之后啲蟹肉你喺口里面喺绽放。
饮品方面
嗌咗「泰式手打柠檬茶」
甜度适中,完全冇苦涩味
有柠檬嘅清香但系唔会酸。
而另一杯饮品系「泰式椰奶咖啡」
椰香扑鼻,甜美可人,
饮完一啖忍唔住即刻饮下一啖。
Here Thai Market菜式相当之多,而且环境够哂阔落,加上位于方便而且热闹嘅新城市广场,约多几个好朋友一齐食饭就最开心嘞!