2024-09-28
得到住湾仔朋友嘅指点,去咗间平时自己唔会行经过嘅串烧店,又真系几有惊喜㖞,即刻同大家分享🤩 秋葵$32表面微微焦香,多汁清甜,烧到好香,有惊喜😍芦笋$38爽脆又清甜,我钟意佢少少硬身嘅口感🙈西兰花苗$28呢个就硬身啲,表面好有光泽多汁嘅感觉,睇到都开胃😙羽衣甘蓝$32口感几特别,好似炸过一样,食落好爽脆,羽衣甘蓝独特嘅微苦味喺烧完之后好似都冇咁出,仲提升咗佢个层次,唔错😎翠玉瓜$28软身,保留到翠玉瓜嘅多汁清甜🤓秘酱烧豆腐$32外层好脆,面有焦糖味,好出色!内里嫩滑多汁,浓郁嘅酱汁提升咗豆腐嘅清淡感🫰迷你甜薯$38外皮微脆,内里柔滑,保留到甜薯本身自然嘅甜味☺️免治鸡肉棒$48出色!啖啖肉嘅感觉,肉质或得来,又有咬紧软骨嘅感觉,口感几好,加埋个酱汁令鸡肉棒味道更加丰富,必叫!🤤明太子蛋白玉子烧$58首先,好少见蛋白玉子烧,其次,明太子烧左之后蛋味好出好香,蛋白质地脆脆地,综和到明太子嘅咸香味,加埋葱味,食落好有层次🤭粟米天妇罗$58钟意食粟米一定要叫!天妇罗好酥脆,口感一流,粟米似系新鲜粟米,所以食到粟米嘅香甜,加啲椒盐味,味道真系唔错🙂↕️明太子烧饭团$58烧饭团热辣辣,饭面有搽烧酱油
秋葵$32
表面微微焦香,多汁清甜,烧到好香,有惊喜😍
芦笋$38
爽脆又清甜,我钟意佢少少硬身嘅口感🙈
西兰花苗$28
呢个就硬身啲,表面好有光泽多汁嘅感觉,睇到都开胃😙
羽衣甘蓝$32
翠玉瓜$28
软身,保留到翠玉瓜嘅多汁清甜🤓
秘酱烧豆腐$32
迷你甜薯$38
外皮微脆,内里柔滑,保留到甜薯本身自然嘅甜味☺️
免治鸡肉棒$48
明太子蛋白玉子烧$58
粟米天妇罗$58
明太子烧饭团$58
烧饭团热辣辣,饭面有搽烧酱油,亦都烧到食落有饭焦嘅感觉,饭团配搭明太子嘅咸香好合衬,紫菜亦都好脆,记得趁热食😋
木鱼丝烧饭团$58
呢个饭团就烧到更加脆身,多咗阵少少㶶嘅味,所以睇你口味啦,我就都接受到。而木鱼丝馅比明太子再偏浓味啲🙊
烧明太子$88
外层眉焦,内里鲜嫩,口感很好。搭埋附设既青瓜一齐食,就可以中和佢嘅咸香味,钟意食明太子嘅人值得一试😙
烧伍鱼一夜干$138
有惊喜! 伍鱼鱼皮烧到好好好脆,拮落去「索索声」,烧完之后保留到鱼嘅鲜味,部份鱼肉食落去有大闸蟹膏嘅质感😳仲有,酱汁加咗柚子汁嘅,识落好清新,同伍鱼好衬🫰
结论
🫰 食材好新鲜!特别蔬菜好翠绿干净嘅感觉
🫰食物质素好有水准,食物整得好有光泽好开胃,大赞!
🫰餐厅环境同气氛都几好,坐几耐都冇人赶走
上菜速度需时,不过感受到师傅嘅认真,所以要预留足够时间慢慢同朋友吹水黎食😋
好味度:9/10
回头度:9/10