2024-12-16
未去过埃及🇪🇬亦未食过埃及菜🥗,今次就试新嘢来到兰桂芳一间埃及菜餐厅「Balady Lounge」。香港嘅埃及菜餐厅真系寥寥可数,啲间「Balady Lounge」绝对系香港区代表😜,无论食物或装潢,以至环境音乐,都充满著中东风情,恍如置身于埃及的一个晚上🌃,有种短暂旅游🧳嘅感觉😙🥙鸡肉墨西哥馅饼 Chicken Quesadilla $110有好大量嘅mozzarella cheese 🧀混合了鸡肉,味道和口感都非常丰富,再配上特制沾酱,系几好食值得推荐👍🏻🌽烤粟米配酱 Corn Ribs with Dressing $80烤到香口而鲜甜嘅粟米🌽,加上了类似cajun嘅调味粉,系一个非常之好食嘅小食。🍔埃及汉堡 Egyptian Burger $200一个用羊肉做嘅汉堡包🍔配上薯条🍟。包皮够松软,薯条亦不错。不过如果怕羊骚味嘅朋友仔就要注意,因为真系超级「骚」。我就接受到果阵味,叫香味,但我隔离果个就完全接受唔到,形容为臭味🤣 所以好唔好食就取决于你对羊骚味嘅接受程度😅Egyptian Mojito $98一款冇酒精嘅Mojito,有好清新嘅薄荷和靑柠味,而且以沙冰🍧形式呈上,解渴一
有好大量嘅mozzarella cheese 🧀混合了鸡肉,味道和口感都非常丰富,再配上特制沾酱,系几好食值得推荐👍🏻 🌽烤粟米配酱 Corn Ribs with Dressing $80
烤到香口而鲜甜嘅粟米🌽,加上了类似cajun嘅调味粉,系一个非常之好食嘅小食。 🍔埃及汉堡 Egyptian Burger $200
一个用羊肉做嘅汉堡包🍔配上薯条🍟。包皮够松软,薯条亦不错。不过如果怕羊骚味嘅朋友仔就要注意,因为真系超级「骚」。我就接受到果阵味,叫香味,但我隔离果个就完全接受唔到,形容为臭味🤣 所以好唔好食就取决于你对羊骚味嘅接受程度😅 Egyptian Mojito $98
一款冇酒精嘅Mojito,有好清新嘅薄荷和靑柠味,而且以沙冰🍧形式呈上,解渴一流👍🏻