2024-08-20 4811 浏览
我无细阅太多文苑争论,难得book到位不如一探究竟。文苑出名嘅菜式颇多,今次重点摆咗喺乳猪同炒饭。堂剪乳猪颇出色。经过特别处理之后嘅乳猪,保留了一定的肉臊味但绝不重,乳猪皮脆到咯咯声,肉质软腍,伴随油脂香,色香味都系满分。完全系见真章之作。除咗堂剪乳猪,仲有堂炒炒饭。经理同一时间handle两锅炒饭,考功夫。比起喺厨房炒,堂炒用嘅gas炉就少啲镬气。口感来讲未够干身,接受范围内。小炒王我几钟意,虾干大只,够咸香,送酒一流。另外一味有惊喜系黑松露手撕鸡,摆盘铺得返啲鸡皮喺面头,好有心机。鸡皮薄脆、鸡肉嫩、下底垫咗啲柚子果肉同青瓜balance 返黑松露嘅味,好清新。最后有小小失望嘅系蟹肉桂花炒瑶柱。略嫌唔够干身,可能系芽菜处理争小小。蟹肉同桂花可以炒得再碎啲松散啲嘅话,咁口感会再好啲。其他𩠌菜不过不失,呢个价钱来讲,出品我觉得系ok的。BTW, 呢度嘅staff 服务态度都几好吖。
我无细阅太多文苑争论,难得book到位不如一探究竟。

文苑出名嘅菜式颇多,今次重点摆咗喺乳猪同炒饭。

堂剪乳猪

堂炒文苑炒饭

小炒王我几钟意,虾干大只,够咸香,送酒一流。
文苑金牌小炒王

黑松露手撕鸡