餐厅: 誠記
资讯:

终于有机会试到ktown必食嘅「诚记」位于街市熟食中心二楼餐牌睇到眼花撩乱,超级多款配料汤面、炒面、炒饭、三文治、包类、饮品最出名系沙嗲牛面同西多士▶️ 牛筋菜面 ($38)面底可拣河粉/公仔面/幼面/粗面/米粉/意粉,拣咗米粉可能本身我唔太钟意食米粉,觉得唔好食,面质欠缺咬口同质感,比较易断,同时挂唔到汤虽然汤底望落唔算清淡,但乏味菜系菜心,份量几多🥬新鲜翠绿牛筋主要系牛筋腩,质素参差,有啲好黏好淋,有啲偏硬,有啲仲有血色🫢整体欠缺牛味,有啲唔知食紧咩唔推介呢款面同配料🙅🏻‍♀️怪我唔识拣▶️ 法兰西多士 ($18)西多士切开八件,炸到外皮金黄色下面有大量炼奶,上面放上牛油方包本身质感好🍞有啲回弹韧力边边位咬落香脆,不过蛋味唔算香点咗炼奶甜甜地,即刻变咗甜品,应该好食过落糖浆牛油虽邪恶🧈但系佢魅力所在美中不足系中间冇花生酱 (不过加埋花生酱真系不得了😂会好漏好滞)▶️ 湿炒猪颈肉河粉 ($47)非常大碟😯上面嘅猪颈肉好大片足料炒得有镬气,令我谂返起星加坡熟食市场食嘅炒粿条 虽然系湿炒,但保持到河粉烟韧度而唔系一pat pat味道上啱啱好,唔会太咸-感觉佢哋嘅炒粉面饭比较好,三文治望落都唔错🥪
终于有机会试到ktown必食嘅「诚记」
位于街市熟食中心二楼
最出名系沙嗲牛面同西多士

▶️ 牛筋菜面 ($38)
面底可拣河粉/公仔面/幼面/粗面/米粉/意粉,拣咗米粉

虽然汤底望落唔算清淡,但乏味
菜系菜心,份量几多🥬新鲜翠绿
唔推介呢款面同配料🙅🏻‍♀️怪我唔识拣
牛筋菜面

▶️ 法兰西多士 ($18)
西多士切开八件,炸到外皮金黄色
下面有大量炼奶,上面放上牛油
法兰西多士

方包本身质感好🍞有啲回弹韧力
边边位咬落香脆,不过蛋味唔算香
点咗炼奶甜甜地,即刻变咗甜品,应该好食过落糖浆
牛油虽邪恶🧈但系佢魅力所在

▶️ 湿炒猪颈肉河粉 ($47)
非常大碟😯上面嘅猪颈肉好大片足料
炒得有镬气,令我谂返起星加坡熟食市场食嘅炒粿条
虽然系湿炒,但保持到河粉烟韧度而唔系一pat pat
味道上啱啱好,唔会太咸
湿炒猪颈肉河粉

感觉佢哋嘅炒粉面饭比较好,三文治望落都唔错🥪
西多士相对出色(虽然唔算惊艳),可以一试

环境呢,嚟得熟食中心都唔会有期望,坐得唔挤迫,肉眼望落唔污糟已经OK
服务都系,始终呢个钟数客人较多,照顾冇咁周到,体谅吓自助啦!
卫生可能差少少🤏🏻牛筋上面有条毛🫣同埋啲碗碟比较油淋淋

望入厨房见到佢哋超忙碌👨🏻‍🍳成五六个人逼住,每人负责唔同嘢,有啲工厂式feel
性价比…唔可以话好平,三文治包类饮品的确非常抵食,但个汤面就唔值,炒面都OK嘅,胜在大份,一定够饱
算系试过一次,做个贴地foodie🤣
法兰西多士