2023-08-11 444 浏览
自从北角最高CP值既烧味店执笠之后,系呢区,午市能用$50以下食到烧味已成绝响。最近,原一烧味位置重开一间烧味,试试佢。佢又系用名炉烧味作招徕,多谢盛惠最少 $50(单拼无野饮)叫左个双拼(叉烧烧肉)+汤,多谢$60 ,原本谂住叫热饮既,oh sorry, 所有热饮卖晒!err大家先研究一下个汤,应该系虫草花瘦肉汤,味道甜甜地,系足料既,不过,点解碗汤面有成「吋」厚既油既?食主菜啦,双拼份量系正常水平。不过呢,可能我无要求要瘦叉瘦腩啦,我呢个饭的双拼肉,肥嘟嘟既 ~ 肉质唔「柴」,腍腍地,但唔系特别好𡁻,只能说中规中矩。叉烧,无乜蜜糖,所以无咩叉烧果种「叉蜜」甜。最败笔系,老细!你无热饮姐,你唔系无火烧烧味下话?!啲烧腊未至于冻,但完全唔热嫁㖞!中午约12点几姐,你啲烧味就已经「冻冰冰」,点算呀?肥既烧腊配上唔热既texture, 感觉系点,都唔洗点形容啦 ~ 唉 最后既总结系,汤系ok, 但烧味唔热,整体来讲肥腍腍,是一个增肥餐。题外话,呢间食肆好似系唔support 外卖平台下单,虽然门口有贴一个外卖QR code (最近好多食肆都系咁,都系来自同一间POS 公司既杰作!), 但又

最近,原一烧味位置重开一间烧味,试试佢。

佢又系用名炉烧味作招徕,多谢盛惠最少 $50(单拼无野饮)

题外话,呢间食肆好似系唔support 外卖平台下单,虽然门口有贴一个外卖QR code (最近好多食肆都系咁,都系来自同一间POS 公司既杰作!), 但又无法网上付款,到现场俾,咁样完全方便唔到食客,虽不至于「赶客」,但一定系本末倒置啰 ⋯⋯

例汤
双拼(叉烧+烧肉)
  叉烧
外卖自取