2025-01-31
今日喺荔枝角D2 place二期试咗一间环境好又有特色嘅餐厅🥰 餐厅主打两个主要嘅日系菜式,天妇罗同寿喜烧,今日试过,两样都做得好好🥰未介绍我食乜嘢之前,大家真系可以放心收藏咗呢一间<Yoake 夜明け>餐厅有不同款式嘅一人套餐或者二人套餐选择,宫崎和牛、活龙虾、活海老、日本海鲜同蔬菜应有尽有,我未喺日本食过天妇罗名店,但如果比较同喺日本食寿喜烧,我真心觉得<Yoake 夜明け> 做得更好😎🌟前菜: 日本汤叶(腐皮)日本汤叶即系日本嘅腐竹,配咗蟹肉,紫菜同埋柚子汁,好清新嘅前菜,开胃又好味呀😍🌟茶碗蒸:师傅同我哋讲,用恒温85度蒸,非常滑,喺茶碗蒸上面配咗一只香煎刺身级兵库县武士蚝,只蚝煎完仲仲胀卜卜,好好味🤤🌟天妇罗: 我哋试咗花竹虾天妇罗,活海佬真系好好味,天妇罗炸粉好薄身,完全感觉到海老系蒸到半熟并非炸到半熟,好正呀! 另外虾头都炸得好香脆,直情喺酥脆,海老点少少咖哩盐,好衬👍😍🌟北海道宫鱼我真系冇食过,但我喺电视见过呢款鱼炸完可以好靓咁放喺碟上,已经系一种视觉嘅享受,配天妇罗汁食几正㖞!唔怪天妇罗菜式多数都见到佢啦!🌟京都白芦笋好嫰好多汁,师傅嘅功力真系唔错,蔬菜感觉似蒸熟,外
🌟前菜:
日本汤叶(腐皮)
🌟茶碗蒸:
🌟天妇罗:
🌟北海道宫鱼
🌟京都白芦笋
好嫰好多汁,师傅嘅功力真系唔错,蔬菜感觉似蒸熟,外脆内嫩,非常好!
🌟小洋葱
日本小洋葱好甜,一啲辣味都冇,真系几好食👍
🌟寿喜烧:
和牛肉眼4 片+8 片和牛西冷
一开始每人嚟两片关西风嘅寿喜烧,关西风系我最喜欢嘅寿喜烧煮法,因为比较香,Ben 师傅处理得好好,配少少焦香嘅冬菇同埋大葱,点埋灵魂酱汁梦王蛋黄汁一齐食,好幸福呀🤤
其余和牛会用关东风嘅煮法,今次食完真系令我改观😆 师傅控制啱啱好,大约五成熟,入口即溶,非常后幸福感, 配少少柚子皮或者少少芥末一齐食,真系日日食都冇问题🤣 日本嚟嘅蔬菜质素真系有保证,尤其是个蕃茄同粟米仔真系极新鲜又带甜味,京都半熟豆腐都好正,口感似布甸😍
师傅主理嘅主食用咗寿喜烧嘅精华煮咗个蛋汁嘅饭同乌冬俾我哋,每一啖都好满足,蛋汁有寿喜烧同和牛油脂嘅香味,一试难忘😎
之后再上个汤,个汤非常之清澈但系有淡淡嘅日本嘅高汤味道,最紧要系够热,饮完好舒服!
最后我哋拣咗柚子雪葩同日本蜜瓜,两样都好好味,完成咗今晚完美嘅一餐🥰
<Yoake 夜明け> 质素真系令我非常有印象,喺度食晚饭可以满足几个愿望,连寿喜烧都有关西同关东风嘅选择,食材新鲜,连蔬菜全部都系日本进口 ,想试好味嘅天妇罗或者寿喜烧,呢度绝对满足到你,而且服务态度都一流,座位舒适,一定唔会介绍错,真心推介👍