2017-08-08
正所谓打边炉无分季节,一年四季都适合同屋企人朋友一齐烚下烚下。今日妈妈要返工唔煮饭,唯有同爸爸2个撑枱脚打边炉。花园街出名多野食,行左阵见到火荟中日火锅,一于就拣呢间啦。上到一楼,地方宽敞舒适,好适合一家大细,朋友聚会黎。可能太早用餐,餐厅唔多客,所以安排左4人位置比我地可以放袋,又可以坐得舒服啲。室内装修设计都好用心,有精美摆设,我一直都觉得环境好,啲野食都会好吃啲。汤底超过十款,更有刺身同小炒,真系睇到眼花撩乱。食火锅第一步,混个岩心水既酱先。我一定会用大量麻酱做底,加上一款蒜,辣椒,有莞茜就一定堆满,可惜今日无。好快就上左个汤底啦。今日点左胡椒猪肚鸡煲($138)有半只鸡,猪肚,豆卜,芹菜。等汤滚既时候夹左件鸡胸,好嫩,唔会老,鸡味浓。同猪肚一齐吸哂胡椒味,好惹味。猪肚唔系件件都薄的,有好多件都好厚身,啖啖肉。但有2.3件带有少少苦,但口感好有咬口,唔会煮到入口即化。特别既系第一次见汤底会有豆卜。但幸好唔会令到汤底好油,反而会吸汤底吸到涨卜卜,重热热地既时候放入口好似食紧汤包甘。花胶件($108)骨胶原BB,自制花胶鸡。但呢度9件而且系偏身的,价钱略贵。煮耐左依然好爽口,唔会缩水
花园街出名多野食,行左阵见到火荟中日火锅,一于就拣呢间啦。 上到一楼,地方宽敞舒适,好适合一家大细,朋友聚会黎。 可能太早用餐,餐厅唔多客,所以安排左4人位置比我地可以放袋,又可以坐得舒服啲。 室内装修设计都好用心,有精美摆设,我一直都觉得环境好,啲野食都会好吃啲。
汤底超过十款,更有 刺身同小炒,真系睇到眼花撩乱。 食 火锅第一步,混个岩心水既酱先。我一定会用大量麻酱做底,加上一款蒜,辣椒,有莞茜就一定堆满,可惜今日无。
煮耐左依然好爽口,唔会缩水。抵赞!!!
但好惊喜既系煮熟左之后脂肪唔见哂,而且鹅肠保持爽脆。
一碟真系唔够喉。
但口感好弹牙,好有咬口。
对比起鸡件同猪肚,鲍鱼变左bb size。
正常人好少会点蕃茄做火锅料,但今日一试觉得好新鲜,因为蕃茄酸酸地,好解腻。
粟米好甜,无渣,两旧真系唔多够。
两人盛惠$752 ,对于一般 火锅黎讲可以偏贵,但食材唔错,环境舒服,都值既。
下次多人既话好想试下海鲜鸡煲。