2021-11-30
之前去夏面馆食下午茶时,睇到有蟹粉宴就决定喺11月尾活动结束之前去食番一次。是日是星期五,虽然系订咗位,但系一样要等,坐低嘅时候已喺晚上八点。因为系专程嚟食蟹粉宴嘅,所以二话不说就即刻落柯打。首先上嘅系酸辣汤,汤料有豆腐、竹笋、冬菇丝、木耳等,而且味道调得啱啱好,喺香港我已经好少食到咁好味嘅酸辣汤,水准唔错。跟住上嘅系前菜五小碟,包括有镇江水晶肉、糖醋排骨、蒜香四季豆、素鹅同鸡丝粉皮。尼五小碟的份量妥多,尤其是系个糖醋排骨,食完嘅时候其实已经有少少饱。个餐仲有一笼两个蟹粉小笼包,汤包入面的汤汁清甜,仲可以食到真材实料的蟹粉。唯一要讲嘅系啲包嘅皮其实真系有少少厚,如果能够做得薄啲会更加好。讲得系蟹粉宴蟹粉当然是主角,跟住上嘅哆Re咪,话说系张曼玉命名的,其实系蟹粉炒虾仁,餐厅建议配馒头一齐食。因为系套餐,所以就冇要到馒头,我哋将佢加落个乌金蟹粉拌面度,即刻提升咗个口感。我非常钟意呢个墨鱼底嘅面,上次嚟食下午茶时就已经惊为天人,今次再食依然觉得好好味。最后上嘅喺碟蟹粉扒菜蕊,一句讲晒,今晚食的蟹粉真系真材实料,一啲都冇欺场。仲有一样嘢要讲嘅就系佢啲蟹粉拆得非常之干净,一啲蟹壳都冇,俾个赞👍
最后上嘅喺碟蟹粉扒菜蕊,一句讲晒,今晚食的蟹粉真系真材实料,一啲都冇欺场。仲有一样嘢要讲嘅就系佢啲蟹粉拆得非常之干净,一啲蟹壳都冇,俾个赞👍!
个套餐本来跟埋汤丸,所以唔须要另外嗌甜品,不过隔离枱食嘅猫山王实在太吸引,忍唔住又要咗三件猫山王榴梿高力,当然对我地尼啲榴连控就一定话系好食。
餐厅食物喺好嘅,但系服务就有进步空间。我哋食完最后𠮶碟𩠌同埋汤丸之间要等15分钟,因为餐馆实在太忙碌喇,虽然已经催咗两、三次,但系都要等一排至能够食到碗汤丸☹️。
总结嚟讲,尼个蟹粉宴喺物有所值嘅。香港可以食到咁嘅质素嘅蟹粉地方唔多,趁住喺食大闸蟹季节,唔钟意慢慢剥蟹壳嘅人不妨嚟食一次过吓瘾。不过当我写呢篇食评嘅时候,佢嘅活动亦都完结。各位想食蟹粉的朋友,可能要等到下一年至会有机会再食喇!